Csetényi park – épül a kilátó és a fogadóépület (galéria)
Közélet

Csetényi park – épül a kilátó és a fogadóépület (galéria)

Hónapok óta dolgoznak a kivitelezők így már látványos változások történtek a Csetényi park területén. Épül a tó fölé nyúló kilátó és a lebegő hatású fogadóépület, illetve folyamatban van a növényzet rendezése a Kiskunhalasi Halasthermál Gyógyhely komplex turisztikai fejlesztése elnevezésű projekt részeként. Több attrakcióval szolgáló szabadidőparkot alakítanak ki a kórház és a fürdő szomszédságában. A beruházásra 876 millió forint támogatást kap a város. Sajtóbejáráson mutatták be, hogy jelenleg hol tart a projekt.

Ez a fejlesztés Kiskunhalas történetének az eddigi legnagyobb turisztikai beruházása így mindenki kíváncsian várja, hogyan újul meg a terület és milyen attrakciókat kínál majd. A beruházás kiterjed a városközponttól egészen a Bundzsák Dezső Sportközpontig, de a fő eleme a Csetényi park komplex témaparkká alakítása. - Ez egy kiemelkedő program a város életében, bízunk abban, hogy sok látogatót vonz majd, de nem csak a turistáknak a helyi lakosoknak is jó program lesz ide kilátogatni. A beruházás várhatóan jövő nyár végére készül el – mondta Fülöp Róbert polgármester.

Hosszú a felsorolás, hogy mi minden várja majd itt a látogatókat. Többek között: kun kalandpark-kötélpálya- és játszótér, íjászpálya, kun tábor és hagyományőrző játéktér jurtával, madármegfigyelő sétány, csónakázó tó, vizibivaly rezervátum, csipkelabirintus, csipkesétány és hintaágy-park, szabadtéri fitnesspark, nordic walking és az attrakciókat összekötő sétányok, illetve kerti vasút és elektromos kismozdony. A parkban egy kilátóépület is készül étteremmel és ajándékbolttal, valamint a központi részen kap helyet a látogatóközpont számos funkcióval.


Mindkét épület különleges lesz. A fogadóépület, melynek már a falazása kezdődik olyan lesz mintha lebegne, oszlopokon állna. A kilátótorony és az étterem a tó partján épül, fele a tómeder fölé nyúlik. A cél, hogy még az ősz folyamán tető alá hozzuk ezeket a létesítményeket, mert a belső munkálatokkal már az időjárástól függetlenül tudunk haladni – ismertette Földi Sándor a Fliesenbau Kft. ügyvezetője.

A növényzet és a tó rendezése kapcsán ügyelünk arra, hogy a legkevésbé zavarjuk meg az állatvilágot. A környezetvédők kéréseit is figyelembe véve dolgozunk és próbálunk minél többet megtartani az eredeti növényzetből, sőt sok új növény is kikerül. A játszóelemek is a fákhoz, bokrokhoz igazodva kerülnek majd kihelyezésre – mondta Kószó Róbert a Regreen Field Kft. ügyvezetője.

A Csetényi park továbbra is munkaterület, így oda tilos belépni, emiatt a lakosság megértését kérik, viszont amint elkészül a park, birtokba vehetik a halasiak és az ide látogató vendégek. A megvalósuló turisztikai attrakció fő célcsoportjai a családok lesznek, de természetesen minden korosztály számára kínál kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget.

A beruházás az Európai Unió és Magyarország Kormányának támogatásával valósul meg.  A GINOP-7.1.3-15-2016-00014 Kiskunhalasi Halasthermál Gyógyhely komplex turisztikai fejlesztése elnevezésű projektre több mint 876 millió forint, támogatást kap a város.