Csipkecsodák új köntösben (galéria)
Közélet

Csipkecsodák új köntösben (galéria)

Dupla kiállítással kezdi az idei turistaszezont a Kiskunhalasi Csipkeház és Csipkemúzeum. A hungarikum halasi csipke épületének modernizálására, valamint az új kiállítótér kialakítására több mint hetven millió forint állt rendelkezésre, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében.

Kiskunhalas Önkormányzata a Csipkeház látogatóbarát fejlesztése projekt során sikeresen pályázott. A TOP-1.2.1-16- BK1-2016-0017– Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázaton 72.800.000 forint támogatási összeget kapott. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjának támogatásával valósul meg.

Tavaly szeptemberben kezdődött meg a felújítási munka, kicserélték a Csipkeház nyílászáróit, korszerűsítették a fűtést, szigetelték az épületet, egységes burkolatot kapott a fogadótér és két kiállítóterem, továbbá kialakítottak egy akadálymentes feljárót és mosdót is. A korábban barnás árnyalatú kiállítótér is átalakításra került Az új bemutatószekrények, a világítás, az interaktív elemek mind azt szolgálják, hogy a Csipkeház látogatói átfogó képet kaphassanak a világhírű halasi csipke történetéről, különlegességéről.

A kiállításmegnyitón Pajor Kálmán a Halasi Csipke Közalapítvány elnöke köszöntötte a megjelenteket. A kuratórium vezetője hangsúlyozta, az új kiállítás jól bemutatja a csipkét, mint protokollajándékot, mint a lakás díszét, mint iparművészeti műremeket, és a mindennapokban viselhető ékszert, díszítőelemet. A kisteremben pedig a halasi csipke felvirágoztatásáért sokat tett elődök előtt tisztelegnek egy fotókiállítással.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő köszöntőjében a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés partnerségére hívta fel a figyelmet, mint mondta, jó helyre jutottak a pályázati források, így egy szép és a csipkéhez méltó kiállítótérrel gazdagodott a térség. Hozzátette, fontos a Csipkeház épületének szépítése, de még fontosabb a benne lakó lélek, a csipkevarrók szakértelme, elhivatottsága.

A megnyitón Torok Orsolya szabadkai énekes egy külön erre az alkalomra megzenésített verssel lepte meg a közönséget. Rideg László a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke a megnyitón elmondta, a megyében 63 milliárd forint állt rendelkezésre fejlesztésre, Kiskunhalas egyik irányként a csipkeház felújítását jelölte meg. Örömmel látja, hogy a pályázati források egy jó célt szolgálnak, a halasi csipke háza szépülhetett meg. A legfontosabb feladat a megyei közösségek fejlesztése, a turisztikai lehetőségek, adottságok kihasználása.

A Pro-Urbe díjas Kiskun Táncegyüttes fellépésével folytatódott a megnyitó, majd Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Fülöp Róbert elmondta, Kiskunhalas város vezetése 2014-ben újragondolta a turisztikai fejlesztési lehetőségeket. A múzeum bővítése, a szélmalom felújítása, a városháza tornyának kilátóvá alakítása a Sóstó turisztikai fejlesztése és a csipkeház felújítása azt a célt szolgálja, hogy Kiskunhalas olyan város legyen hová érdemes eljönni. A csipke a legjelentősebb helyi értékünk, így a pályázat fő fókusza a bemutatótér modernizálása, az élményelemek gazdagítása a csipkékkel kapcsolatos információk interaktív átadása.

V. Németh Zsolt Miniszteri biztos a kiállítás fővédnöke köszöntőjében kiemelte, a halasi csipkének van múltja, jelene és jövője is lesz, pont az ilyen beruházásoknak, fejlesztéseknek köszönhetően. Most a jövő kapujában állunk amikor átadjuk a új kiállítóteret és hagyjuk, hogy a csipkecsodák magukkal ragadjanak bennünket.

„A múlt kincsei a jövő csodái” címmel egy divatbemutató keretében mutatta be Hrivnák Tünde divattervező a halasi csipke felhasználásával készített ruhakollekcióját, majd az ünnepélyes szalagátvágást követően Hozdik Zsolt atya, valamint Édes Árpád lelkész megáldotta az új kiállítóteret.

További részletek hétfőn este 7 órakor a Halas Televízió Híradójában, valamint a szerdán megjelenő Halasi Tükörben.

fotók: Kardos Csaba