Cukorbetegek a Vári tankonyháján
Elkezdődött egy különleges együttműködés. Cukorbeteg gyermekeket nevelő családok kaptak lehetőséget arra, hogy a Vári Szabó-iskola tankonyháján főzzenek. Az iskola és a családok így tapasztalatot tudnak cserélni. A cukorbetegeknél nagyon fontos az előírt táplálkozás betartása.
Ahol kiderül a cukorbetegség és a család szembesül azzal, hogy innentől szakítani kell a régi életmóddal, táplálkozási gyakorlattal, ott először el sem tudják képzelni, hogy hogyan fogjanak neki a váltásnak, de aztán idővel mindent kitapasztalnak – meséli Farkas Szilveszterné. Mióta cukorbeteg lett a gyermeke az egész család hozzá igazodva étkezik, hogy a kisfiú ne érezze hátrányosnak magát. A cukorbetegeknek segítenek a klubok, ahol a szakemberektől és egymástól is sok hasznos tanácsot kaphatnak. Ezért várták már sokan a tankonyhai látogatást is.
A diabeteseseknél tiltólistán van a cukor és a fehér liszt, de ezen kívül lényegében bármiből készülhet az étrendjük. Most például zöldséges puffancs, sárgarépa saláta, palacsinta és túrógolyó készült közösen a tankonyhán, hogy aztán otthon is mindenki el tudja majd készíteni ezeket az ételeket. Az iskolában a leendő szakácsok és cukrászok oktatásakor kitérnek a különböző diétás ételek készítésére is, illetve vannak olyanok, akik kimondottan ezt a szakterületet választják, és diétás szakácsnak tanulnak- így az iskola egyből a kezdeményezés mellé állt, mondja Szabó Edina igazgató.
- A halasi kórház, az Egészségfejlesztési Iroda is az ügy mellett áll. Már évekkel ezelőtt felkarolták a cukorbetegek segítését tanácsokkal, előadásokkal és klubok szervezésével. A prevenciós tevékenység célja az, hogy minél kevesebb legyen a beteg, hiszen a térségben nem a legjobbak a különböző egészségügyi mutatók – nyilatkozta Romhányi Zoltán a kórház főigazgatója.
A tervek szerint lesz folytatása a közös főzéseknek, valamint a Vári Szabó-iskola és a cukorbeteg klub kapcsolatának.
Szöveg-fotó: Fehér Erika