Cukorbetegség szűrés, megelőzés a Váriban
Közélet

Cukorbetegség szűrés, megelőzés a Váriban

Rendszeresen tartanak egészségnapokat a Vári Szabó István Szakképző Iskolában, a héten a cukorbetegség volt a fő téma. A diákok és az intézmény dolgozói szűrővizsgálatokon vettek részt, a tankonyhán pedig olyan sütemények készültek, amiket diabetes-es betegek is fogyaszthatnak. Ezeket a céklás, köleses, parajos-sajtkrémes készítményeket a diákok is megkóstolhatták.

Megmérték a diákok vércukorszintjét, de a vérnyomását is. Olyan speciális egészségnapot tartottak a Vári Szabó István Szakképző iskolában, melynek a cukorbetegség volt a középpontjában.

- A diákok, de a pedagógusok között is vannak olyanok, akiket érint ez a betegség – mondta Mayer-Kardos Erzsébet, a Vári Szabó István Szakképző Iskola igazgatóhelyettese. - Ezért hívtuk meg a Halasi Egészségfejlesztési Iroda munkatársait, akik elvégzik a szűrővizsgálatokat, illetve előadás, tanácsadás is történik ezzel párhuzamosan – fűzte hozzá.

A diákok azt mondják, csak egy kis kellemetlenséggel, apró tűszúrással jár a vércukormérés és pár percig tart az egész szűrés. - Jó, ha vannak ilyen az egészségről szóló napok és szűrővizsgálatok. Így megtudjuk, ha esetleg fenyeget a betegség és ajánlatos lenne orvoshoz fordulni – mondták a szűrésen már átesett fiatalok.

A Halasi Egészségfejlesztési Iroda munkatársai a kitelepüléseik és szűrővizsgálataik során már sokakat irányítottak további vizsgálatokra, amivel valószínűleg komolyabb bajokat sikerült megelőzni. – Jó, hogy most már az iskolák is hívnak bennünket, hiszen a fiatalokat is érintheti a cukorbetegség és célszerű időben odafigyelni az egészségre – kaptuk a tájékoztatást Bozorádi Tímeától a HEFI munkatársától.

A Vári Szabó István Szakképzőben nemrég a lisztérzékenységről is tartottak egy hasonló napot. Ezen elsősorban a vendéglátós diákok kaptak új ismereteket a meghívott szakemberektől. Az iskola azzal, hogy a cukrász, szakács és felszolgáló tanulókat ellátja a speciális étkezéssel kapcsolatos ismeretekkel, a munkáltatókat is segíti, hiszen a vendéglátóhelyeken nem ritka, ha például valaki gluténmentes ételt kér, vagy jelzi, hogy cukorbeteg, és ennek megfelelő fogást szeretne rendelni – mondta Fárbásné Kiss Mária a Vári Szabó István Szakképző Iskola szakmai tanára.

Hozzászólás (0)