Czagányné Pásztor Anikó Cum Gratia-díjas lett
Közélet

Czagányné Pásztor Anikó Cum Gratia-díjas lett

Kedden este kilencedik alkalommal rendezték meg a Martonosi Pál Városi Könyvtárban a Cum Gratia-díj átadóünnepségét. 2022-ben a Dékáni Árpád Technikum magyartanára, Czagányné Pásztor Anikó részesült a rangos elismerésben. Az eseményen meglepetésekből sem volt hiány, az ünnepelt volt tanítványai, kollégái megható műsorral készültek.

Az Öreg Diákok Halasi Egyesülete minden év novemberében átadja a Cum Gratia-díjat. A szervezők örömmel vették, hogy idén olyan pedagógusok díjazására is érkezett javaslat, akik még nem nyugdíjas korúak.

- Az idei év különlegessége, hogy nem nyugdíjas pedagógus kapja a kitüntetést. Hála az égnek, hogy végre ide is eljutottunk, mert eddig valamiért az volt a köztudatban, hogy a Cum Gratia-díjat csak nyugdíjas pedagógus kaphatja meg. Ez nem igaz, aktív pedagógusok is részesülhetnek a díjban. Azért van ennek most kimondottan nagy jelentősége, mert szerintem sok pedagógus a kiégés határán van. Ha valakit egy olyan díjjal jutalmaznak, amit volt diákok javasolnak az adott személynek, attól kaphat egy olyan motivációt ez a tanár, ami a további munkájában erőt fog adni neki – mondta Kovács Sándor egyesületi elnök.

Ebben az évben az öttagú grémium döntése alapján a Dékáni Árpád Technikum magyartanára, Czagányné Pásztor Anikó részesült a rangos elismerésben.

- Számomra az a legcsodálatosabb ebben az egészben, hogy a díjra volt diákjaim javasoltak engem. Azért fantasztikus érzés ez, mert bár már nem tanítom őket, és könnyen megtehették volna, hogy elfeledkeznem rólam és az együtt töltött évekről, mégsem ez történt. Hálás vagyok mindazoknak, akik érdemesnek találtak engem erre a kitüntetésre. Még a mai napig kapok leveleket, üzeneteket volt diákjaimtól, sokat beszélgetünk, tanácsokat kérnek tőlem, ami számomra egy remek visszaigazolás arról, hogy valamit jól csináltam és ezt ők értékelik is – tudtuk meg a díjazottól.

A kedd esti ünnepségen Anikó több volt és jelenlegi diákja, kollégája is közönség elé állt egy meglepetés műsor keretében. Dalok, versek, idézetek hangoztak el, a díjazott pedig meghatódva hallgatta ezeket a gondolatokat.

A produkciók zárásaként egy közös éneklésre invitálták a jelenlévőket a műsor résztvevői. Természetesen jó pedagógus lévén, egykori diákjai közé állva, Czagányné Pásztor Anikó is aktívan kivette részét a záródalból.

Az est végén, a gratulációkat követően a diákok közösen elevenítették fel a tanárnővel kapcsolatos emlékeiket, élményeiket.

- Anikó remek pedagógus. Mindenkit könnyen a megfelelő irányba tud terelni, és úgy tudja fejleszteni az adott diákot, ahogyan arra épp szükség van. Egészen másképp kell foglalkozni egy 14 vagy egy 18 éves fiatallal, de neki nem okoz gondot, az éppen megfelelő viszonyt kialakítani a diákokkal. Ezer féle diák van, ezer féle tulajdonsággal és képességgel, de ő mindenkivel úgy tud bánni, ahogy az a legjobb neki – hangzott el Valkai Andreától.

A díjátadón készült felvételeket és interjúkat a Halas Televízió csütörtökön este 7 órakor kezdődő Híradójában láthatják majd az érdeklődők.