Czikkely Panni madarait viselhetik a magyar mobiltelefonok
Közélet

Czikkely Panni madarait viselhetik a magyar mobiltelefonok

Az év madara 2021-ben a cigánycsuk. Ez a verébnél kisebb kis csoda az elmúlt 20 évben 54%-kal kevesebb példányszámmal van jelen hazánkban, melynek hátterében a nagyüzemi mezőgazdaság, a növényvédőszerek és kedvenc élőhelyei, a gazos-bokros területek megszűnése áll. Erre kívánta felhívni a figyelmet az egyik országosan ismert mobilszolgáltató és a Magyar Madártani Egyesület a Madarak és fák napjához kapcsoló akciójával. Környezetbarát telefontokokat dobtak piacra, amiknek a dizájnját a halasi kötődésű Czikkely Panni álmodta meg.

- Mi ez a legújabb projekt, aminek kapcsán megismerhette az ország a neved?

- A Telenor, a Magyar Madártani Egyesület és a Cellect kollaborációja, melynek keretében komposztálható, lebomló telefontokok vásárolhatók meg a Telenor weboldalán limitált számban május 10-től. Tokonként 500 Ft kerül az MME monitoring programjának támogatására. Ezeket a környezettudatos kiegészítőket az én grafikám díszíti, amely az év madarát, a cigánycsukot ábrázolja. Az MME minden évben megszavaztat egy veszélyeztetett madárfajt, amire aztán az adott évben kiemelt figyelmet fordít.

- Mit éreztél, mikor megtudtad, a Te munkáidat láthatják majd országszerte a készülékek tokjain az emberek?

- Ezt csak pár napja tudtam meg, mikor kimentek a sajtóközlemények. Legtöbbször nem is tudatosul, mekkora közönség látja majd a munkáimat, csak mikor már „szélnek eresztem" őket. Jelen helyzetben nem csak, mint grafikus, hanem mint influenszer is a gépezet része vagyok, ugyanis hírét viszem a kampánynak a közösségi médiában. Az együttműködéseknél leginkább azt veszem figyelembe, hogy kivel történik az együttműködés, hogy önazonos legyen és, hogy lehetőleg valamilyen hozzám közel álló, jó célt szolgáljon. Felemelő érzés látni, hogy tetszik az embereknek, nagyon jó visszajelzéseket kaptam már ilyen rövid idő alatt is. Remélem, sok telefontok lel majd gazdára, ezzel is segítve az MME munkáját!

A Pannival készült teljes interjút a Halasi Tükör május 12-én megjelenő számában olvashatják az érdeklődők.