Daruval vették le a szélmalom tetejét
Közélet

Daruval vették le a szélmalom tetejét

Igen látványos munkafolyamatnak lehettek szemtanúi azok, akik kedden délután a Sáfik-szélmalomnál jártak. A műemléképület felújításának talán leglátványosabb folyamataként egy hatalmas daruval leemelték helyéről a szélmalom tetejét, amit az elkövetkező időszakban teljesen felújítanak.

A kiskunhalasi Sáfrik-szélmalom felújításának egyik igen látványos mozzanata zajlott tegnap délután. Daruval leemelték a közel öttonnás tetőszerkezetet, amit a malom melletti zöld területre helyeztek ideiglenesen.

A darus emelésre sokan voltak kíváncsiak, még azok közül is többen megálltak, akik autóval, kerékpárral közlekedtek a malom környékén. Az biztos, hogy ilyet már jó ideje nem lehetett és valószínűleg, sokáig nem is lehet majd látni Kiskunhalason.

Mint a helyszínen megtudtuk, a munkafolyamat jó ütemben halad, a tervek szerint a jövő nyár elejére minden befejeződik.

A műemlék rendbetételére a Halasi Média és Kultúra Kft. nyert 110 millió forintot. A cél a malom őrlőképességének visszaállítása, és egy új közösségi tér kialakítása. Sáfrik-féle szélmalom felújítása, kiállító-és alkotóház kialakítása című projekt a Széchenyi 2020 program keretében, a Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP-1.2.1-16-BK1-2017-00009) során valósul meg, forrását az Európai Regionális Fejlesztési alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A támogatás intenzitása a projekt elszámolható összköltségének 100 százaléka, az összköltség 110.500.000 Ft.