Dr. Holman Endre: kiváló orvos, színész és egyéniség
Közélet

Dr. Holman Endre: kiváló orvos, színész és egyéniség

Az elmúlt évek Forrás-Új Tükör Klubjainak az egyik legegyedibb és legszínesebb alkalma volt a dr. Holman Endrével folytatott beszélgetés. Azt eddig is sokan tudták róla, hogy kiváló orvos, az urológiában a világhírű szaktekintély, most már azt is tudjuk, zseniális előadó. Falni lehetett a történeteit és ahogy József Attilát szavalt, megállt a levegő a teremben. Biztosak lehetünk abban, hogy ha a színészi pályát választja, abban is zseniális lenne.

Teljesen megtelt a Közösségek Házának nagyterme szerdán este, amikor a Forrás-Új Tükör Klub vendége volt dr. Holman Endre urológus professzor. A Pro Urbe-díjas orvosra sokan voltak kíváncsiak és a közel másfél órás beszélgetés végén joggal lehetett az az érzés bennünk, hallgattuk volna még. Endrének - merthogy azt kérte Király Gábortól, hogy így szólítsa - megnyerő személyisége van, ráadásul zseniálisan kommunikál, formálja a szavakat. Nem véletlen, ugyanis a szegvári születésű és az ottani díszpolgári címet is elnyerő orvos mindig is imádta az irodalmat. Bácskai Mihály irodalmi színpadán pallérozódott, azt mondta: Misi bácsi az apjuk helyett az apjuk volt. Egyébként erre az időszakra, a hetvenes évek elejére datálódik barátsága a kiváló színművésszel, Gáspár Sándorral is. Megtudtuk tőle azt is, hogy jelentkezett a Színművészeti Főiskolára, de a második rostán kiesett. Háromszor volt esélye arra, hogy Kazinczy-díjat kapjon, de saját elmondása szerint Pécsi Blanka, a zsűri elnöke nem szerette a hosszú hajú férfiakat,  neki pedig ilyen volt. 

Jelentkezett az orvosi egyetemre, azt sikerrel abszolválta, de a JATE színpadán sokszor szerepelt. Ebben az időszakban kapta meg a szerepet a Herkulesfürdői emlék című filmben.  Közel 1500 ember közül választotta ki a rendező asszisztense. A szerepről azt kell tudni, hogy egy olyan férfit alakított, aki szökevényként, női ruhában helyezkedett el egy szanatóriumban. A smink és a ruházat olyannyira élethű volt, hogy mindenki csókolommal köszönt neki a környezetében. Együtt játszott Dajka Margittal, Garas Dezsővel, Patkós Irmával. A filmnek egyébként nagy sikere volt, Berlinben Ezüst Medve díjat kapott. Dr. Holman Endre azt is elmondta, hogy volt olyan szándék, hogy neki ítéljék az elismerést, csak nem tudták eldönteni: a legjobb férfi vagy női alakításért adják oda a díjat. 

Ekkor már lehetősége lett volna arra, hogy felvételt nyerjen a Színművészeti Főiskolára, de nem akarta. Meggyőződésem és ezzel nem vagyok egyedül, kiváló színész lett volna belőle. Kaptunk viszont egy kiváló orvost, aki az urológiát választotta. Ebben Tóth Csaba főorvos volt a mentora és példaképe. Kecskeméten dolgozott közel hét évig, amikor egy jemeni kollégájától hallotta, odakint kórházat szeretne nyitni. Vele ment, először csak egy évre költözött oda a családjával, aztán még egyre. Hat év lett belőle. Ez alatt közel 6 ezer endoszkópos műtétet végzett el, ebből 150 gyermek volt. Ez világszinten is példa nélküli. 1997 nyarán, amikor itthon volt szabadságon, megkereste őt az akkori halasi kórház vezetése. Elsőre még nemet mondott. Másodszorra igent. 

Ebben az időben Kiskunhalason még nem volt megfelelő a műszerezettség. Endre ebben is segített, ő rendelte meg a szüksége eszközöket, amelyek meg is érkeztek a kórházba. Vele együtt.  Azóta is ez a munkahelye, azt mondta, a leghosszabb ideig tartó. A halasiak és a kollégák is megszerették a professzort. Ő pedig nagyon megkedvelte a várost. - Örülök, hogy így alakult és ide jöttem - tette hozzá az előadás végén. Mi is örülünk! (További részletek a szerdai Halasi Tükörben és a Kultúrkép magazin később adásában.)