(►) Egyedülálló mezőgazdasági gépbemutató volt Kiskunhalason
Közélet

(►) Egyedülálló mezőgazdasági gépbemutató volt Kiskunhalason

Városunkban találkoztak a stabil motorok, mezőgazdasági gépek gyűjtői, felújítói. Az Agrár Géptörténeti Egyesület vezetői a Majsai út melletti telephelyen látták vendégül az egész ország területéről érkezett stabil motorok, traktorok, veterán járművek és motorok gyűjtőit.

Olyan ez nekünk, mint egy gyereknap, csak mi már felnőttek vagyunk- mondta az egyik kiállító a rendezvényen. A sorrendben tizenötödik találkozón a veterán gépek nagy gyűjtőjére, Undi Dezsőre és fiára is emlékeztek egyben a résztvevők.

A mezőgazdasági gépek felújítói, gyűjtői mellé idén is becsatlakoztak a veterán autók, motorok szerelmesei, igazi gép kavalkádot láthattak a résztvevők.

Minden esztendőben hatalmas a sikere a hagyományőrző cséplésnek, amelyről elismerően nyilatkozott Dr. Hencz Károly, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem, Mezőgazdasági Eszköz és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum nyugalmazott igazgatója.

Dr. Hencz Károly, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem, Mezőgazdasági Eszköz és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum nyugalmazott igazgatója és utóda, Dr. Kovács Imre

Jelen pillanatban Magyarországon itt látható a legteljesebb technikatörténeti cséplési bemutató. Sehol még eddig az országban nem volt olyan szép gépfelhozatal, mint ami jelenleg itt látható. Minden technológiai mérföldkő látható, ami a cséplési folyamathoz tartozik. Elöljáróban el kell mondani, hogy a mezőgazdaságnak a betakarítás és a cséplés a legnagyobb energiaigényű, legkínszenvedésesebb művelete volt, meg tudjuk mutatni, hogy a kenyér asztalra kerülése előtt mennyi munkát kellett elvégezni, ez szerintem ünnepi pillanat. 

Itt most arra készülünk, hogy a gőzgépet meghajtva, eredeti állapotában tudunk egy bemutatót tartani. Ünnep abból a szempontból, hogy ilyen széles spektrumban, ennyi sok hozzáértő lelkes szakember között lehet ezeket a gépeket bemutatni.

A cséplést követően mindenki körbejárhatta, megszemlélhette a kiállított járműveket. Olyan nap volt ez ahol felnőtt és gyermek egyaránt találhatott olyan tárgyakat, gépeket, amelyek visszarepítették néhány évtized vagy akár évszázad távlatába.

A találkozón készült videófelvételek megtekinthetők a Halas Televízió hétfőn, 19-órakor kezdődő Hírnaplójában!