
Egyre több a hamis méz
Egy Európai Uniós felmérés szerint a kereskedelmi forgalomban lévő méz legalább ötöde nem természetes eredetű.
A főként Ázsiából származó hamisítványok egyre nehezebb helyzetbe sodorják a magyar termelőket is. A helyzetet az is súlyosbítja, hogy nem könnyű megkülönböztetni az eredetit a hamistól. István Tibor őstermelő szerint a vevőknek a méz áttetszőségét, színét és állagát kell figyelniük.

Ezeket a termékeket bátran lehet fogyasztani
Az igazi méz a csorgatáskor szépen egyben marad, nem folyik, mint a hamisítványok jelentős része. Az ízleléskor is kiderülhet, hogy pancsolt a méz, az igazinak ugyanis jellegzetes virágpor íze van.

Könnyen felismerhető az eredeti méz
A halasi piacon megkérdezett vásárlók hallottak már a mézhamisításokról, úgy gondolják, csak ellenőrzött forrásból vagy ismerőstől származó mézet szabad venni, így elkerülhető, hogy a hamisítványért fizetnek. A témáról bővebben a Halas Televízió 19.00-kor kezdődő Híradójában lesz szó.
Szöveg-fotó: Bakos László