Elhunyt Gyöngyi Krisztián
Közélet

Elhunyt Gyöngyi Krisztián

Tragikus balesetben, orrszarvúmentő-akció közben életét vesztette Gyöngyi Krisztián. A kiskunhalasi születésű vadvédelmi ökológus 43 éves volt. 

- Tapasztalj meg annyi mindent, amennyit csak tudsz választott hivatásod tágabb világából, de utána maradj, fókuszálj egy szűk területre melyben a legnagyobb pozitív hozzájárulást tudod adni. Ebben viszont a legmagasabb szintet célozd meg, s ne sajnáld a pénzt, az időt, invesztálj magadba, képezd magad- nyilatkozta április elején, a Tükörnek adott interjújában Gyöngyi Krisztián. Ezekből a mondatokból is kitűnik, hogy Krisztián maximalista volt. Imádta a hivatását, vadvédelmi ökológusként több évet töltött Afrikában. Legutóbb a tavasszal volt szülővárosában, akkor készült vele egy hosszabb beszélgetés. Akkor mesélt arról is, hogy Ruandába utazik vissza a családjával, ahol szaktanácsadóként segít az ottani nemzeti park igazgatóját egy közelgő rinocérosz visszatelepítő műveletben és az azt követő kiképzés során. Szerdán egy orrszarvúmentő-akció során halálos baleset érte. A Halasmédia a vele készült interjúval és az előadásának egy részletével emlékezik meg róla. Krisztián, nyugodj békében!

Aki Malawiban is otthon van…

Gyöngyi Krisztián Halasról indult, Afrikába érkezett

A kezdetek - irány Afrika!

Először mint önkéntes aktivista tette ki magát a kora hajnali keléseknek, az orrszarvúk nyomkeresésének, az afrikai nagyvadakat öldöklő orvvadászok elleni harcnak. Az őrjáratokon tanult az afrikai terepemberektől, vadőröktől, aludt barlangokban, itta a helyi forrásvizet, éjjel sokszor vonuló elefántok zajára ébredt a tábortűz mellett pokrócba csavart 2-3 fős csapat. „Nagy élettapasztalat volt a 20-as éveim kezdetén Shona törzsbeli bennszülött vadőrökkel, hátizsákkal felcuccolva, tábori felszereléssel, fegyverekkel járőrözni az afrikai bozótos vadonjában az ikonikus keskenyszájú orrszarvú birodalmában, megtanulni a nyomkeresés fortélyát, kifigyelni az orvvadászok táborozási pontjait, főzni a helyi puliszkát fekete társaimnak vagy megpróbálni megérteni a törzsi vicceket motiváló helyi humorérzéket. Esténként összekuporodtunk a tábortűz nyitott ege alatt és bámultuk a fény- es porszennyezéstől mentes afrikai vadon feletti déli égbolt csillagzatát vagy egy sziklás kopje barlangjának esti tábortüzünk narancsától villódzó boltozata alatt ábrándoztam a Halason maradt életemről.” A kezdeti évek óta sok minden történt, de egy viszont ugyanaz maradt: Krisztián eltökéltsége, hogy érdemben járuljon hozzá az afrikai vadvilágot és különösen a rinocéroszokat sújtó válságot tompitani hivatott harchoz. „Tapasztalj meg annyi mindent, amennyit csak tudsz választott hivatásod tágabb világából, de utána maradj, fókuszálj egy szűk területre, melyben a legnagyobb pozitív hozzájárulást tudod adni. Ebben viszont a legmagasabb szintet célozd meg, s ne sajnáld a pénzt, az időt, invesztálj magadba, képezd magad!”

A vadvédelmi ökológus

Míg a 90-es években Krisztián még az élete főbb kérdéseiben orientálódó fiatalember volt, az utána következő bő másfél évtized a tereptapasztalatok további halmozása mellé (Uganda és Tanzánia) felsorakoztatott olyan fontos állomásokat és tényezőket is, mint a szakmáján belüli kapcsolati tőke kovácsolása, pénzgyűjtés, angliai egyetemi kurzusok megfinanszírozása, majd élete párjának megtalálása is. 2007-ben Londonban találkozott Bedő Orsolyával, mostani feleségével. Orsi már az egyetemi évek óta támogatta és aktívan részt vett a Krisztiánnal együtt tervezett afrikai visszatéréséhez szükséges előkészületekben. A vadvedelmi biológia Bachelor képzésének évei után a mester fokozatot kitűnő disszertációval zárta Norwichban 2011-ben: a malawi Majete Vadrezervátum orrszarvú populációjának élőhely ökológiájának kidomborításával szerzett érdemeket a szakma szemében. Ezután már egyre komolyabb ajánlólevelek érkeznek a szakma nagyjaitól, hogy most már egy magasabb szinten és hosszabb távra tervezve, mint két angol diplomás elismert orrszarvú ökológus térhessen vissza szeretett Kelet-Afrikájába.

Malawi, Liwonde Nemzeti Park

Krisztián és Orsi a 2011-es malawi rövid projektjük után visszatértek Malawiba 2012-ben. Azóta a Liwonde Nemzeti Park Orrszarvú Megfigyelő és Kutatási Project koordinátora. Hallgatnak rá, komoly tudósokkal, kutatókkal munkálkodik azért, hogy megmentse a kritikusan veszélyeztetett fekete orrszarvúkat a kipusztulástól. „Ez egy meghatározó megbízatás, hisz ezzel egy régi gyerekkori ábránd vált valóra. Nem csak mint külső látogatóként érkező fiatal aktivistaként élem át Afrikát, ahogy azt a kezdeti évek szükségszerű útkereséseiben láttuk, hanem itt már egy hosszabb távú projekt vezetőjeként egy a hivatasában dolgozó szakember belső szemével látom a dolgokat.” Krisztián feladata három ágú: a park menedzsmentet segíti, hogy a helyi orrszarvú populáció védelme garantált legyen, ökológiai kutatást folytat a park hosszabb távú produktív orrszarvú eltartó képességéről és  előadásokat tart, oktat is. Krisztián több mint húsz orrszarvú műveletet vezetett az állatorvossal az elmúlt években. „Drótcsapdával, csapóvassal, kutyákkal, primitív elöltöltős puskával felfegyverzett vadorzók sok állatot megsebeznek. Ezeket lekövetjük, elkábítjuk es ellátjuk. Az orrszarvúkra URH vagy műholdas jeladó is kerül. Ez megkönnyíti nyomkeresésüket, megfigyelésük es egyszerűbbé teszi munkánkat krízis helyzetek kezelésekor.” Orsi tanárként helyi, a parkot körülvevő falvak iskoláiban vezet öko-klubbokat, fákat ültet a gyerekekkel, kétszáz fős poszter prezentációkat tart helyi törzsfőnököknek és diákoknak az árnyékot ritkán adó esernyő akácok alatt. Előadásai nagy hatással vannak a helyi gyerek társadalomra, nevét már messziről kurjantják a mosolygós gyerekek. „A fiatal generáció átformálása, környezettudatosításra való átnevelése nélkül nem lesz változás a vadvilágot fenyegető válságban. Honnan jönnek majd az ökoturizmus dollármilliói a malawi államkincstárba, ha már nem lesz erdő, elefánt es orrszarvú? Ezt a legjobb a fiatalokban tudatosítani!” – vázolta fel a komplex helyzetet Orsi.


…na és jön Harry!

2015. novemberében megszületett kislányuk. Az afrikai nemzeti parkban fogant, de a halasi kórházban látta meg a napvilágot Estella. Élete majd 40 százalékát töltötte már Malawiban. Egy zsindelytetős kunyhóban laknak egy kolbászfa és egy majomkenyérfa árnyékában a Borassus pálmákkal szegélyezett Shire folyó partján. Estella jól ismeri a kunyhójuk körül szinte naponta legelésző elefántokat, a szoba falán mereven pislogó gekkokat, az éjjel a szúnyoghálótól három méterre elcsoszogó víziló hangos csámcsogását és több madarat felismer énekükről – különösen a nagyhangú íbiszeket szereti. „A cicákkal, kutyákkal csak most a karácsonyi hazalátogatáskor ismerkedett meg” – tudtam meg Krisztiántól. Az orrszarvú projekt új állomása kezdődött a menedzsment leváltásával, a non-profit African Parks Network vette at a Liwonde Nemzeti Park irányitását 2015. augusztusától. „Igazi krízis évek voltak a 2012-2015 között, rengeteg illegális tevékenységgel és orrszarvúborjak csapdába veszésével.” Az elmúlt bő másfél évben kollégáival megreformálták az egész parkot, kiszortírozták a korrupt elemeket és adományokból felfejlesztették az infrastruktúrát. Tavaly júliusban kezdődött az eddig valaha megkísérelt legnagyobb elefánt áttelepítő művelet. „Élmény volt látni az akciót és besegíteni ezeknek a dél-afrikai profi kollégáknak. Más parkokban, ha túl sok az elefánt akkor egyszerűen a parkhatóság kilő egy jelentős százalékot. Most volt arra forrás, hogy tavaly 261 elefánt átkerüljön egy 400 kilométerre lévő védett területre. Már kaptuk is a hírt, hogy megszületett az első bébielefánt - tudtuk meg Krisztiántól a részleteket. Ennek a tavalyi beavatkozásnak a nagy sztárja Harry herceg, a brit királynő unokája volt. Önkéntesként három hetet dolgoztak együtt és állítólag semmi különös allürje nem volt. Sőt, nem akarta, hogy bárki hercegként szólítsa. „Egy pilóta és egy állatbefogó srác mellett ő volt a harmadik Harry. Egyszerű vödrös zuhanyzója volt a sátra mögött, ugyanazt ette mint bárki a csapatban annak ellenére, hogy 400 méterre a tábortól van egy luxus szafari hotel, ahol a finom sztékeket szolgáltak volna fel hercegünknek.” – enged bepillantást a kulisszák mögé Krisz. A művelet része volt, hogy egy orrszarvúbikát is befogtak és átszállítottak. „Harry szimpatikus, egyszerű, keményen dolgozó srác, mindenkire jó benyomást tett – emellett helikoptert is vezet. Jókat csevegtünk, na és persze amikor a rinocéroszt húztuk, vontuk ugyanúgy kivette a részét a melóból.”

Folytatás és Ruanda

Idén is  folytatódik az afrikai munka, de a Gyöngyi család három hónapra idiglenesen Ruandaba költözik, ahol Krisztián szaktanácsadóként fogja segíteni az ottani nemzeti park igazgatóját egy közelgő rinocérosz visszatelepítő művelet és az azt követő kiképzés során. Utána irány vissza Malawiba! A park biztonsága és az orrszarvúk védelme már az új kompetens hatóság hatásköre és így a válságos évek remélhetőleg véget érnek. Krisztián kizárólag ökológiai kutatással foglalkozik majd ezután, amely remélhetőleg a ríno PhD-jéhez vezető célegyenesbe érkezés lesz. 

Halasi Tükör, 2017. április