Elindult a dinnyeszezon
Halason is több helyen kapható a lédús nyári finomság. Már hivatalosan is tart az idei dinnyeszezon. Megkezdődött a szabadföldi görög- és sárgadinnye szedése – adta hírül az Agrárkamara.
A klímaváltozás miatt a hazai időjárási viszonyok is megváltoztak, így egészen szeptemberig elérhető lesz a magyar dinnye. Mivel az elmúlt hetek időjárása kedvezett a dinnyének, így a várhatóan felülmúlhatja a korábbi éveket az idei év termésminősége – áll a tájékoztatóban.
A haza fogyasztási szokásokról elmondható, hogy itthon még mindig van kereslet a nagyobb dinnyékre, elsősorban a kiskereskedelmi és alkalmi árusító helyeken. Az áruházláncokban egyre inkább a kisebb, 5-8 kilogrammos dinnyéket keresik a vásárlók. Folyamatosan nő az igény magszegény – úgynevezett magnélküli – dinnyék iránt, ezekből leginkább a fekete héjú érhető el, de a csíkos változat is terjed. A mini görögdinnyéket is egyre inkább keresik a vásárlók, a nemzetköz trendekkel párhuzamosan várható itthon is az elterjedése.
Magyarországon átlagosan fejenként 10 kg dinnyét fogyasztunk el egy évben. A hazai sárgadinnye-fogyasztás növekszik, de még mindig kevés sárgadinnyét esznek a magyarok. Ez 1,5-2 kilogrammra tehető, amely sokkal alacsonyabb a nyugati országokkal, ahol ez akár a 4-6 kilogrammot is eléri.
A frissen szedett, optimális érettségben betakarított magyar dinnye lényegesen ízletesebb, zamatosabb, mint a hosszú utat megtett, külföldről behozott, hosszan eltárolt, sokszor ideje előtt leszedett dinnye. A nyári időszakban a dinnye az egészségre az egyik legpozitívabb hatású csemege – közölte az Agrárkamara.