Éljen a halasi gépköztársaság! (galéria)
Közélet

Éljen a halasi gépköztársaság! (galéria)

Ez tényleg szerelem, szenvedély. Akinek egyszer, ha csak rövid időre is, de volt saját veteránjárműve, ezt mondja. Az a közel 100 büszke, boldog tulajdonos, aki elhozta kedvencét a Kántor András Veterán Autós és Motoros Találkozóra, biztosan így gondolja. Pláne akkor, amikor sok száz szempér fürkészi a 30 évesnél korosabb két- és négykerekű járgányt a halasi főtéren, ahol vasárnap délelőtt kikiáltották a gépköztársaságot. 

Már 27. állomásához érkezett a Kántor András emlékére megrendezett veteránjármű találkozó. Idén is összesereglettek az ország minden szegletéből a büszke autó- és motortulajdonosok.  Ezúttal is három napon át vendégeskedtek Kiskunhalason, Fejes Ferenc és Horváth Csaba lelkes szervezőcsapata ismét kitétt magáért. A jelenlévők szerint ismét emlékezetes találkozót rittyentettek a halasiak. A szombati túraverseny ezúttal is több települést érintett a környékünkön, a legnagyobb élményt még az jelentette, hogy megtekinthették a legendás Kisapáti-gyűjteményt Bordányban. A legjobban várt program mégis a vasárnap délelőtti városi kör és a főtéri bemutatkozás volt. 

Ezúttal is több százan tekintették meg a járműveket. Eljöttek Kiskunhalasra a velocipédesek is, a világbajnok Halápi Sándor vezetésével. Őt egyébként több magyar filmben is láthattuk már kétkerekű masinájával. Megtudtuk, hogy a legöregebb autó egy 1918-as Ford T volt, a boldog tulajdonosa pedig a szatymazi Bartucz Géza. A legkorosabb motorkerékpár tulajdonosa Bartucz Richárd, aki egy1939-es BMW R12 boldog üzemeltetője. A Kántor-család különdíját Koszorús Balázs (Jaguár XTS 1989) és Bujáki Frigyes (KMZ 750 1959) vehette át. Életműdíjat adott át a halasi egyesület Kisapáti Istvánnak. A Halas Televízió forgatott a jeles eseményen, a híradóban és a Kultúrképben is lesz majd érdekesség.