Én kis kertem
Közélet

Én kis kertem

Aktuálisak lettek a kora tavaszi munkák. Én kis kertet kertelek címmel tartotta rendezvényét a Csipkeházban a Szathmáry Sándor Kertbarát Egyesület és a Halas és Környéke Gazda Kör. A zöldségek és a gyümölcsök előállításában tapasztalható új trendeket választották témául, előtérbe helyezve a biológiai módszereket.

A fagyveszély elmúltával lehet metszeni, fóliasátorban veteményezni, kis edényekbe magvakat vetni. A halasi kertbarátok rendszeresen találkoznak, hogy gyarapítsák ismereteiket a jobb termés reményében.

- Minden évben szervezünk szakmai előadásokat, erre is így került sor. Hivatott szakemberek, író, kertészek érkeztek hozzánk. Akinek van még hiányosság a tudásában, ilyen alkalmakkor bővítheti. Nagy hangsúlyt fektetünk az öko és vegyszermentes kertészkedésre. Nem mindegy, hogy mit teszünk a család asztalára – mondta Rékasi Cecília, a Szathmáry Sándor Kertbarát Egyesület elnöke.

A rendezvényre meghívást kapott Kujáni Lászlóné Cser Olga növényorvos, 2015-ben „Az Év Agrárembere” díj kitüntetettje, a Bács-Kiskun vármegyei Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke. Úgy fogalmazott, nem az a cél, hogy minél több növényvédő szert szórjunk ki a kultúrákra, hanem a megfelelő vegyszeres védekezés mellett tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy tökéletes élelmiszert állítsunk elő. A fenntartható mezőgazdaság híve, ezt az ideológiát követi és hirdeti. A hasznos élőszervezetek és a mechanikai védekezés szerepe a biológiai védelemben címmel tartott előadást Kiskunhalason.

- Az új, európai uniós szabályozás miatt terítékre került a biológiai növényvédelem témája. A jelenlegi álláspont szerint kiemelt a kis- és középvállalkozások támogatása. A kertbarát kör, a kispiaci termelés ide tartozik és a lehető legjobb, legmegbízhatóbb. Ha saját magunk állítunk elő valamit, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az egészségünket nem károsítja – hangsúlyozta.

Aszódi János kertészmérnök, író, az ATV Új mezőgazdasági magazin című műsorának főszerkesztője, műsorvezetője is ellátogatott a csipkeházi rendezvényre. A közönség Portrék és Én kis kertem című köteteit is megismerhette.

- Megdöbbentem, hogy olyan szakembereknek is tudtam újat mutatni, akikre felnéztem – mondta. – Amit tudunk, azt át kell adni. Tanítani kell az embereket. A COVID alatt rádöbbentek, milyen fontos, hogy ültessenek valamit, aminek a termése az övék. Kéthektáros tanyám van Bács-Kiskun vármegyében, szóval hazai vizeken evezek. Zöldséget, gyümölcsöt termesztek, és dísznövényeim is vannak. Nem járok piacra. Még el is ajándékozok a terményeimből – tette hozzá.

A rendezvényről az ATV stábja is készített felvételeket. A riportot március 26-án reggel, 6.20-kor láthatják a csatornán.

További részletek a Halasi Tükör hetilap március 22-i számában.