(►) Éremgyűjtők
Közélet

(►) Éremgyűjtők

A numizmatika tudománya begyűrűzik a hétköznapokba. A pénzek és a pénzhelyettesítők gyűjtése és rendszerezése nemcsak a kutatók számára izgalmas elfoglaltság, hanem a privát érdeklődőknek is. Kiskunhalason szervezett keretek között működik ilyen csoport. Megkerestük őket a legutóbbi, március eleji összejövetelükön.

A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Kiskunhalasi Csoportja rendszeresen tart találkozókat. Ennek hagyományai több évtizedre nyúlnak vissza az időben.

- Hatvan éve gyűjtjük az érméket szervezetten Halason. Négyen beléptünk a Magyar Numizmatikai Társaságba. Később megalakult a Budapesti Éremgyűjtő Egyesület, azután az országos, ahol szintén tagok lettünk. Az én sorszámom a 184-es volt – tudtuk meg Rácz-Fodor Mihály kiskunhalasi elnöktől. – Jó hobbi ez, egyfajta múltőrzés – tette hozzá.

Az elnök elmondta azt is, hogy nagyon sok szálon lehet régi pénzt, értékpapírt beszerezni. Halason javult a helyzet, több egyesületi tag van, mint korábban. Minden hónap első hétfőjén, 17 órakor találkoznak a Közösségek Házában, ahol lehet csatlakozni hozzájuk. 

- Egy budapesti mellett negyven vidéki szervezet működik, a halasinak tizennégy tagja van – tájékoztatott Nagy-Tóth Dezső, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Kiskunhalasi Csoportjának titkára. – Az érem meg az érme különbözik. Az érem pénz, az érme jeles alkalmakra, jubileumi eseményekre készül – mutatott rá.

A csoport tagjai papírpénzek, kitüntetések gyűjtésével is foglalkoznak. Legutóbbi összejövetelükön arról értesültünk, hogy hébe-hóba ritkaságok is akadnak.

További részletek a Halasi Tükör hetilap március 22-i számában.