(►) Érseki szentmisével kezdődött a Halasi Katolikus Napok programsorozata (galéria)
Közélet

(►) Érseki szentmisével kezdődött a Halasi Katolikus Napok programsorozata (galéria)

Teljesen megteltek a Felsővárosi Jézus Szíve Templom padsorai pénteken délután. A Halasi Katolikus Napok első programján dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be ünnepi szentmisét. A szertartás az idén 90 esztendős templom kisbúcsúja is volt, ugyanakkor négy szent ereklyét is elhelyeztek. A szentmise végén köszönőlevelet nyújtottak át azoknak, akik adományaikkal, munkájukkal segítik a felsővárosi katolikus közösséget.

Hivatalosan is elkezdődött a Halasi Katolikus Napok rendezvénysorozata. A  program az Alsóvárosi és a Felsővárosi Plébánia összefogásával jött létre. Ennek első állomása a Felsővárosi Jézus Szíve Templomban volt, pénteken délután egy ünnepi szentmisét mutatott be dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek. A szertartás részeként, ünnepélyes keretek között helyezték el Lisieux-i (Kis) Szent Teréz, Szent István király, Szent Imre herceg és Boldog Gizella királyné ereklyéit. A megjelenteket és az érsek atyát Oláh András világi elnök köszöntötte.

A jeles alkalomból teljesen megteltek a padsorok, a távolmaradók élő közvetítésben követhették végig a szentmisét. Az érsek atya prédikációjában szeptember 29 jelentőségről beszélt. - Nem nehéz kapcsolatot teremteni a mai napnak a többféle gondolata és ünneplése között. Mert hivatalosan szeptember 29-én, az anyaszentegyházunk a fő angyalokat ünnepli Szent Mihályt, Rafaelt, Gábort, akik az üdvösség történetében fontos szerepet játszottak. Ugyanakkor most kezdődnek a Halasi Katolikus Napok, kiemelt helyen szerepeltetve a Felsővárosi Plébániát, amelynek búcsújára készülünk. Lisieux-i (Kis) Szent Terézt ünnepeljük azzal a többlettel, hogy sikerült egy Kis (Szent) Teréz ereklyét szerezni, amely a másik három, Szent István király, Szent Imre herceg és Boldog Gizella királyné ereklyéi mellett itt van a templomban. Szellemi védelmet és pártfogást nyújtanak az idejövő kedves testvéreknek. Mindezek mellett itt vannak a fiataljaink, akik a nyár folyamán részt vettek Lisszabonban, a katolikus ifjúsági világtalálkozón. Ez, minden bizonnyal, a nehézségek közepette is, emlékezetes marad számukra, meghatározó lelki élménnyel, annak üzenetével és folytatásával - fogalmazott dr. Bábel Balázs.

A szentmise végén Talapka István, Felsőváros plébánosa beszélt. - Az egyházközség a templom kilencvenedik évfordulóját ünnepli. Május 24-én volt a templomszentelés, azt követte a Jézus Szíve ünnepének templomunk főbúcsúja. Most pedig Lisieux-i (Kis) Szent Teréz, templomunk második védőszentjének kisbúcsúja volt. Ebből az alkalomból kerültünk ide az ereklyék. Szeretnénk néhány köszönőlevelet, valamint az egyházközség ajándékát átadni testvéreinknek- mondta a plébános, aki Bábel Balázzsal közösen nyújtotta át a díszes okmányokat. Az ajándékok átadását követően az érsek jelezte: Bergmann János atya a napokban meglátogatta az egykori felsővárosi plébánost, Csermák Pál atyát. János atya elmondta: átadta neki a közösség üdvözletét, Pál atya pedig ezt örömmel fogadta. A szertartás közös beszélgetéssel, agapéval zárult. (Mozgóképees összefoglaló a hétfőn 19 órakor kezdődő Hírnaplóban.)