Esőáztatta Magyarok Vására
Közélet

Esőáztatta Magyarok Vására

Az esős idő ellenére is szép számmal érkeztek kézművesek és érdeklődők a piactéren megrendezett Magyarok Vásárára. A Hazatalálás Baráti Kör meghívására most is az ország egész területéről, sőt még határainkon túlról is jöttek vásárosok az eseményre.

Közel másfél évtizede várja az érdeklődőket a Magyarok Vására március 15-én, a kiskunhalasi piactéren. A Hazatalálás Baráti Kör meghívására idén is sok árus érkezett városunkba.

- Tizennegyedik éve rendezzük meg ezt a programot, a céljaink pedig semmit nem változtak a kezdetek óta. A népi mesterségeket, kézzel készített, magyar termékeket szeretnénk népszerűsíteni. A pozitív visszajelzések alapján azt gondolom, jó úton járunk. Sok új árus van idén, akik korábban még nem jártak itt. A legfontosabb, hogy ezeket az értékeket ne hagyjuk elveszni – árulta el Bús József szervező.

Legmesszebbről a Székelyföldi Kézművesek Egyesületének tagjai érkeztek, akik több, mint 600 kilométert utaztak, hogy elhozhassák portékáikat a Magyarok Vásárára.

- Egy közös járattal érkeztünk négyen, Székelyföldről. Én csuhéból készítek babákat, lámpákat, kosárkákat, húsvéti díszeket. Sok türelem és némi kézügyesség kell, hogy ilyen dolgokat lehessen varázsolni a csuhéból, de megéri. Sokaknak tudok örömet szerezni velük – mondta Bálint Júlia kézműves.

Az egyik legnépszerűbb stand az volt, ahol Petőfi Sándorral kapcsolatos relikviákkal találkozhattak az érdeklődők. Oláh Adrián most is elhozta gyűjteménye legkülönlegesebb darabjait.

- Itt van a Petőfi verseskötet legelső kiadása, ami 1847. március 15-én jelent meg, összesen 3000 példány készült belőle. Igazi ritkaság, hiszen a megyénkben például az enyémen kívül nem is lelhető fel belőle másik. Emellett hoztam egy olyan eredeti kardot, amivel harcoltak a szabadságharc alatt. Van itt egy nyomat is, mely azt ábrázolja, amint Petőfi Sándor elszavalja a Talpra magyart – fejtette ki a gyűjtő.

A gyerekek nagy örömére a Kavics Társulat tagjai egy interaktív műsorral érkeztek a vásárba. A történet főszereplője Trilla manó volt.

- Két éve kezdtünk el együtt dolgozni. Van egy nagyjából 45 perces mesejátékunk, aminek egyetlen célja van. Szeretnénk boldoggá tenni a gyerekeket és persze a szüleiket, nagyszüleiket is. Az interaktivitás az egyik legfontosabb kulcsa a munkásságunknak – tudtuk meg Zathureczky Györgytől.

A rendezvényről természetesen nem hiányozhattak a gasztronómiai különlegességek sem. Az éhes halasiak lepényeket, füstöltárut, savanyúságokat és még megannyi finomságot kóstolhattak a nap folyamán.

A helyszínen készült felvételeinket és interjúinkat a Híradó ma 19 órakor és a Kultúrkép holnap 19:30-kor kezdődő adásában láthatják az érdeklődők.