Esős emlékezés a vitézre
Közélet

Esős emlékezés a vitézre

Intenzív őszi esőzésben zajlott le szeptember 23-án, a kiskunhalasi római katolikus temetőben vitéz Balogh Iván (1906-1942) gyógyszerész, tartalékos főhadnagy, a második világháborúban, 1942-ben a Don-kanyarban hősi halált halt kiskunhalasi katona síremlékének újraavatása. 

A kitartó eső ellenére megvalósult eseményen nemzeti imádságunk, a magyar Himnusz elhangzása után Végső István történész, a kiskunhalasi Pásztortűz Egyesület elnöke beszélt vitéz Balogh Iván (1906-1942) életéről a katolikus temetőben.

Megköszöntötte az adományozóknak, a megjelenteknek, hogy eljöttekés kitartanak az esőben. Külön köszönte a vidékről érkező vitézeknek a jelenlétet. Vitéz Balogh Iván fehér márványból készült, monumentális halasi síremléke hányattatásának rövid története majd megmenekülése is jól mutatja, hogy a civil kurázsi az emberek jóindulata, az összefogás nagy dolgok véghezviteléhez vezethet.

A Gózon István Irodalmi Kör nevében Margit Monda egy erre az alkalomra írt költeményét olvasta fel. Végül az alsóvárosi katolikus nagytemplom Seffer Attila atya megszentelte a sírobeliszket. A díszsorfalban ázó kadétok a kiskunhalasi Dékáni Árpád Szakképző Centrum diákjai voltak.

Az esős, vitézi esemény koszorúzással és a Szózattal ért véget a temetőben. Ezután a kiskunhalasi alsóvárosi római katolikus templomban emlékeztek vitéz Balogh Ivánra szentmise keretében, majd a plébánia udvarán fogadás zárta a programot.