Eszterbauer János a Halasi Borklubban
Ezúttal a Szekszárdi borvidék képviseletében érkezett vendégelőadó a Halasi Borklubba. Eszterbauer János családja már a 18. században is szőlőtermesztéssel foglalkozott, és bort készített. Borászatuk újkori története 20 esztendeje kezdődött.
- Mire a legbüszkébb az új generáció képviselőjeként?
- A hagyományok, az őseim emlékének a megőrzése szerintem az egyik legfontosabb dolog. Valahogy a génjeinkben van a szőlő és a bor, úgyhogy nyilván ez egy kicsit szerelem is. Nem annyira gazdasági motiváció van benne.
- Sokan dicsérik a címkéiket. Az ősök tisztelete abban is megnyilvánul, hogy ők megjelennek rajtuk.
- Igen, igen, a borcímkéken nagyszülők, dédszülők fotói szerepelnek. Hozzájuk kapcsolódó neveket kapnak a borok. Róluk olvashatnak kedves kis történeteket a hátsó címkéken.
- Mi a fő erőssége a szekszárdi vidéknek?
- Mindenképen a kékszőlő. A talaj- és éghajlati adottságok elsősorban a vörösboroknak felelnek meg.
- Melyik a zászlós boruk?
- A Szekszárdi borvidék igazi arcát a Kadarka, a Kékfrankos és a Bikavér tudja igazából megmutatni.
- Városunkba egy borestre érkezett gasztronómiai bemutatóval. Hogyan állította össze a menüsort, itallapot?
- Annak ellenére, hogy vörösboros borvidék vagyunk, egy szép Rajnai rizlinggel kezdtünk. A rozé nem maradhatott ki, hiszen a szekszárdi borászoknál általában a boroknak az egyharmada, sokszor a fele is rozé. Nagyon fontos piaci termék. Utána csak vörösborok jöttek.
Eszterbauer Jánost a meghívó Halasi Borklub képviseletében Bordás Zoltán és Séllyei András köszöntötte.