Ez nem strand lesz, attól sokkal több...(galéria)
Közélet

Ez nem strand lesz, attól sokkal több...(galéria)

Bányai Gábor országgyűlési képviselő fogalmazott így azon  lakossági fórumon, amelyen közel 100 érdeklődő előtt ismertették Kiskunhalas történertének legnagyobb turisztikai fejlesztését. Lőrincz Ferenc, a terveket készítő építészcsapat vezetője elmondta, hogy 40-50 fő másfél évig dolgozott a projekten. Lesz gyógyfürdő, városi uszoda, tanmedence, szabadtéri strand, kemping és parkolóház is. A fórumon szóba került az is, hogy a területen lévő többszáz éves kocsányos tölgyeket szeretnék megmenteni. 

Jelentős érdeklődés mellett zajlott le az a lakossági fórum, amelynek keretein belül mutatták be Kiskunhalas történetének legjelentősebb turisztikai fejlesztését, a Csipke Gyógy- és Élményfürdő megvalósításának folyamatát. A Közösségek Házának nagyterme teljesen megtelt érdeklődőkkel. A figyelem nem véletlen, ugyanis ez az a beruházás, amelyet több évtizede várnak a halasiak, sőt a környéken élők is. Elsőként Fülöp Róbert polgármester vázolta fel azt a folyamatot, amely a megvalósíthatóság felé vezetett. Több éves előkészítő munkára, jogászokra, tárgyalásokra, egyeztetésekre és nem kevés anyagi forrásra volt szükség, hogy idáig eljusson a projekt. A legnagyobb falat a tulajdonviszonyok rendezése volt, megvan a gyógyhely minősítés is, így jelenleg a kiviteli tervek készítése zajlik, majd jöhet a közbeszerzés, amelyen kiválasztják a kivitelezőt. Az építkezés várhatóan 2-2,5 év alatt zajlik majd le. 

Magyarország egyik legszebb gyógyfürdője lesz a halasi. Ezt már Bányai Gábor országgyűlési képviselő mondta. A politikus jelezte: ezt a projektet nem szabad megakasztani, mindenkinek a támogatására szükség van és lesz is. Az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: amennyiben a kórházban is elkészülnek a tervezett fejlesztések, a fürdővel közösen egészségügyi centrum is lehet majd. Bányai Gábor azt mondta, ez nem strand lesz, ez attól sokkal több. Egy komplex terv készült, amelynek megvalósítására megállapodás van az állammal és a turisztikai ügynökséggel is. A Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása és a logisztikai központ felépítése tovább erősíti a térség, valamint Kiskunhalas szerepét. Bányai Gábor beszélt az elmúlt napokban napvilágra kerülő vitáról, amely a kilenc darab,  270 éves kocsányos tölgy további sorsáról szólnak. A politikus szerint a terveket nem célszerű már megváltoztatni, mert az jelentős költségekkel és késlekedéssel járna, amely nem tenne jót a beruházásnak. Az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: mindent megtesznek a fák megmentése érdekében, ehhez partnerséget kért a Hazatalálás Baráti Körtől.

Lőrincz Ferenc vezető építész a terveket ismertette. Egy közel félszáz fős csapat 1,5 éves mukáját láthatták a megjelentak abban a videóban, amely látványterveket tartalmazott. A szakember szerint 350-400 munkahely létesül majd a beruházással. A tervek szerint akár évi 900 ezer fő is megfordulhat a fürdőben. Lőrincz Ferenc arra is kitért, hogy a munkálatok úgy zajlanak majd, hogy közben a régi fürdő üzemelni fog. A 100 ezer négyzetméteres területen megvalósuló építkezés során termál- és élményfürdő, városi uszoda létesül, 33 méter hosszú és 25 méter széles úszómedencével, de lesz tanmedence is. Lesz szabadtéri strand, modenr kemping, új kutakat fúrnak, elkészül egy körforgalom a Nagy Szeder és a dr. Monszpart László utca kereszteződésében. Annak érdekében, hogy több zöldfelület maradjon, háromszintes parkolóházzal oldják meg a járművek várakozását. A vezető tervező megerősítette, hogy a kivitelezés várhatóan 2,5 évet vesz majd igénybe.

A kérdések sorát Novotny Attila, az úszók vezetőedzője kezdte. Szerinte korszerűtlen a 33 méteres medence. A vezető tervező válaszában kitért arra, hogy vizsgálták az 50 méteres medence lehetőségét, de az jelentős többletköltségekkel járt volna. Ráadásul ilyenek megyei jogú városokban vannak. Ez a 33 méteres medence alkalmas arra, hogy a vízilabda utánpótlásnevelés beindulhasson Kiskunhalason. Erre lehetne TAO forrásokat lehívni. Novotny Attila viszontválaszában úgy fogalmazott, a medence 25 méteres szélességét jól ki tudják használni majd. Pintér Géza arra volt kíváncsi, hogy mi a biztosíték a megvalósításra. Bányai Gábor jelezte: megállapodás van erre.

A Hazatalálás Baráti Kör részéről többen szót kértek. Pajor Zoltán, Bús József és Székely Tibor is a kocsányos tölgyek megtartása mellett próbált érvelni. Azt szorgalmazták, hogy inkább tervezzék át a létesítményeket. Szerintük semmi garancia nincsa arra, hogy az átültetést túlélnék a 270 éves fák. Kérték azt is, hogy megnézhessék a környezetvédelmi hatástanulmányt, amely a beruházás kapcsán készült. Azt is megfogalmazták, hogy nem akarják megakasztani a fejlesztést. Nem értették, hogy miért nem vették figyelembe a természeti értékeket. Kérték, beszélgessenek, egyeztessenek tovább a témában. Varga Judit szerint a civileket nem vonták be kellőképpen a folyamatokba. Hozzátette: úgy látja, a Csetényi parkban nem fejlesztés, hanem szörnyű rombolás folyik. Arról fejtette ki a véleményét, hogy beruházás ugyan van, de fentarthatóság nincs. Bányai Gábor válaszában azt mondta nem szívesen vágat ki fákat. Annak nincs akadálya, hogy megnézzék a civilek a hatástanulmányt. Újfent legszögezte: ő meg akarja menteni a tölgyeket. A Csetényi park fejlesztés kapcsán pedig kérte, hogy várják meg a végeredményt, amely szerinte meggyőzheti a kétkedőket. 

Nagy Péter azt mondta, a halasiak nagyon várják már a pályázat megvalósulását. Óriási munka van ebbe és nem szabad megakadályozni a beruházást. Németh Tibor néhány részletre volt kíváncsi a fürdő felszereltségét illetően. Ezekre rögtön meg is kapta a választ a vezető tervezőtől. A fórum közel 3 órán át tartott.