Döntések a közbiztonságért: traffibox és gyalogos járőr is lesz Halason
Közélet

Döntések a közbiztonságért: traffibox és gyalogos járőr is lesz Halason

Sokan hiányolják a közterületekről a gyalogos rendőrjárőröket. A halasi kapitányság igyekszik ezt biztosítani, mostantól viszont a városháza anyagi segítséget nyújt ennek megvalósításához. A tervek szerint egy gyalogos rendőrjárőr és egy közterület-felügyelő teljesítene szolgálatot a forgalmas órákban a reggeli és délutáni időszakban a város teljes területén. Közben arról is döntést hozott a képviselő-testület, hogy két traffiboxot telepítenek a közterületre a gyorshajtások visszaszorításának érdekében.

A közbiztonság megszilárdításának érdekében két fontos döntést is hozott a képviselő-testület. Az utóbbi időben megnövekedett a közösségi együttélés szabályainak megsértése miatt beérkezett lakossági panaszok száma.  Elsősorban a szemetelés, alkoholos állapot,  koldulás, megállási, várakozási vagy táblával jelzett behajtási tilalom vagy korlátozás megszegése miatt érkeznek jelzések. Fülöp Róbert polgármester javaslatot tett gyalogos járőrszolgálat megszervezése érdekében.  A tervek szerint egy gyalogos rendőrjárőr és egy közterület-felügyelő teljesítene szolgálatot a forgalmas órákban a reggeli és délutáni időszakban a város teljes területén.  Nyáron hosszabb időszakban, ősszel, télen pedig, a városi őrsparancsnok és a városvezetés által meghatározott időszakokban járőröznének. Ehhez az önkormányzat 1,9 millió forintot biztosít a képviselő-testület támogatásával.

A száguldozók is sok bosszúságot okoznak. A közelmúltban a város által üzemeltetett kamerarendszer egyik oszlopát és készülékét tette tönkre egy autós, miután nekiment. A gyorshajtók kiszűrése érdekében az önkormányzatnak szándékában áll új sebességmérő eszközöket, a traffiboxokat kihelyezni olyan közlekedési gyorshajtással erősen érintett pontokra, amelyeket az önkormányzat a Kiskunhalasi Rendőrkapitánysággal előre egyeztet. Szóba került a Jókai utca, az 53-as főút északi része, valamint a Tinódi utca is. A létesítmények a sebességmérésre használt berendezések ideiglenes elhelyezésére kialakított tárolódobozok, amelyeket fixen telepítenek az út mellé. Nem lesznek bennük folyamatosan készülékek, azt viszont az elhaladó autókból nem lehet megállapítani, hogy éppen üresek-e vagy sem. A képviselő-testület igent mondott a kezdeményezésre.