(►) Felidézték a 30 évvel ezelőtti eseményeket
Közélet

(►) Felidézték a 30 évvel ezelőtti eseményeket

Három évtizede annak, hogy a Szilády Áron Gimnázium ismét egyházi fenntartásba került. Ezen jeles évforduló kapcsán tartottak ünnepséget az intézmény dísztermében, szombaton délelőtt. Jelen voltak az 1993-ban elindított első évfolyam tagjai is.

Az ünnepség keretein belül Bödecs Pál, az intézmény korábbi igazgatója idézte fel a három évtizeddel ezelőtti eseményeket.

- Éppen harminc éve annak, hogy a gimnázium újra visszakerülhetett egyházi fenntartásba. Ez egyáltalán nem volt egyszerű folyamat, nagyon sok konfliktus övezte. Én 1992-ben kerültem ide, akkor már a vége felé jártak ezek a harcok. Szerencsések voltunk, hiszen ’93-ban elindíthattuk az első évfolyamot. Mindössze pár hónap állt rendelkezésünkre, hogy megszervezzük az első osztályok indulását, de sikerült.

Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere is ott volt az eseményen. A városvezető elmondta, véleménye szerint jó döntés született harminc évvel ezelőtt.

- Ma már jól láthatjuk, hogy a református egyház heroikus küzdelmei nem voltak hiábavalók, hiszen manapság egy nagyon magas színvonalon működő gimnáziummá nőtte ki magát a Szilády. A diákok nagyon szeretik, túljelentkezés van, egy nagyon jó oktatási intézménye ez Kiskunhalasnak.

Természetesen nem hiányozhattak a kulturális produkciók sem. Az iskola volt és jelenlegi diákjai, pedagógusai álltak közönség elé egy-egy verssel vagy dallal.

Szabó Ferenc, az iskola jelenlegi vezetője köszönetet mondott mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy a gimnázium visszakerülhetett az egyház kezei közé.

- Rengeteg feláldozás, energia, hit, pénz, idő kellett ahhoz, hogy ez az egész akkor végbemenjen. Ahol most tart iskolánk, a harminc évvel ezelőtti induláshoz képest egy elképesztően nagy változás. Rengeteg pályázat van ebben, valamint a fenntartó áldozatos munkája. Sokaknak hálásak lehetünk ezért.

A helyszínen készült felvételeket a Halas Televízió jövő hétfői Hírnapló című műsorában tekinthetik meg az érdeklődők, 19 órától.