Felkeresik a még be nem oltott időseket
Közélet

Felkeresik a még be nem oltott időseket

Fontos, hogy minél többen védettséget szerezzenek a koronavírus ellen. Augusztus 1-jén, kezdődik a 60 év felettiek oltási akciója, amelyben háziorvosok, önkéntes orvosok és egyetemi hallgatók személyesen keresik fel a koronavírus ellen még be nem oltott időseket. Országos szinten a 60 év felettiek 83 százaléka kapta meg eddig az oltást, még 470 ezren vannak azok, akik eddig nem kérték – közölte a kormany.hu.

Az oltási akció keretében a személyes felkereséskor, az érintett otthonában vagy az orvosi rendelőben is megtörténhet az oltás. A programban részt vevő egyetemi hallgatókat a kormányhivatalok jelölik ki azon praxisok mellé, ahol az átoltottság elmarad a többi praxistól. Azok az egyetemisták, akik már legalább tíz félévet teljesítettek képzésükből, az oltást is beadhatják, az akcióban való részvételük pedig beleszámít a gyakorlati képzésükbe – áll a tájékoztatóban.

A helyi oltási adatok nem ismertek, de Szepesvári Szabolcs a halasi kórház főigazgatója közösségi oldalán a közelmúltban is felhívta a figyelmet arra, hogy Bács-Kiskun a legkevésbé átoltott megyék között van. Mint írja: még nem késő, a még nem oltottak minél gyorsabban jelentkezzenek az oltópontokon online időpont foglalással! Ha bizonytalan, ha kérdése van, válaszolunk rá az oltópontjainkon!

Magyarországon tömegesen oltják a 12 év felettieket is. Arra biztatják a szülőket, hogy éljenek a lehetőséggel, és lehetőleg a tanévkezdésig adassák be az oltást gyermekeiknek. Augusztus végén elkezdődik a 12-18 éves korosztály oltási akciója is.

Magyarországon - Európában egyedülállóan - lehetőség nyílt a harmadik oltás felvételére, augusztustól a harmadik oltásra is foglalhatnak időpontot online, a www.eeszt.gov.hu honlapon azok, akik már legalább négy hónapja megkapták a második oltást. A harmadik dózisra a háziorvosnál, illetve az időpontfoglalón keresztül a kórházi oltópontokra is be lehet jelentkezni, ahol az orvos dönt arról, milyen vakcinát kapjon a jelentkező – áll a kormány tájékoztatójában.