Fókuszban a gombák
Közélet

Fókuszban a gombák

A Forrás-Új Tükör Klub július 21-i összejövetelén Sándor Attila szegedi gombász előadásán vehetett részt a közönség. Vázolta a gombák országát, történetét, jellemzőit, szerepét. Foglalkozott hazánk gombavilágával. A jelenlevőkkel beszélgetett a gombákkal kapcsolatos tévedésekről és tényekről. A programot a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Szolgáltató Kft. szervezte.

Sándor Attila környezetkutató, gombaszakértő a Szegedi Gombász Egyesület képviseletében érkezett Kiskunhalasra. A nagygombák csodálatos világa címmel tartott előadást a Közösségek Házában.

- A gombák közelebb állnak az állatokhoz, mint a növényekhez. Jelenleg több mint 144 ezer fajt ismerünk. A lista évente 2 ezer új fajjal bővül. Becslések szerint 2 millió faj létezik, de ennek a duplája is lehet – tájékoztatott. – Óriási felfedezések várhatók a jövőben a gombákkal kapcsolatban – tette hozzá.

Sándor Attila Magyarország gombavilágára külön kitért. Megtudhattuk, hogy az ismert nagygombafajták száma legalább 2 ezer, de 5 ezer is lehet. Hazánkban 58 gombafaj védett. Ezek viszonylag karakteres, jól felismerhető fajok. Olyanokat válogattak a mezőnybe, amelyek nagyméretűek, impozánsak.

A gombaszakértő előadásában rámutatott, a gomba minden része vizsgálat tárgyát képezi.

További részletek a Halasi Tükör augusztus 12-i lapszámában.