(►) Füst, gitár, és az Örömóda is volt a rendhagyó fizikaórán (galéria)
Közélet

(►) Füst, gitár, és az Örömóda is volt a rendhagyó fizikaórán (galéria)

Tóth Pál rendkívül karakteres, dinamikus személyiség, aki olyan oldalát mutatta meg a fizikának a Szent József Katolikus Általános Iskola diákjainak, amely sokkal közelebb hozta őket ehhez a nem éppen közkedvelt tantárgyhoz. A Gördülő Energia című előadás, vagy inkább természettudományi show a Magyar Villamos Művek jóvoltából járja az országot. A 90 perc alatt volt füst, előkerült egy gitár is. Kiderült, hogy bizony szívószálon is lehet muzsikálni.

A Magyar Villamos Művek által támogatott Gördülő Energia program elsősorban iskoláknak szóló, látványos kísérletekre alapuló, országjáró fizika-show. Elsődleges célja bemutatni, hogy a fizika nem egy sokak számára száraz, képleteken alapuló, elvont, virtuális világ, hanem a mindennapjaink része, ráadásul érdekes és szórakoztató is. A Szent József Katolikus Általános Iskola diákjai testközelből láthatták, érezhették, hogy igenis vannak izgalmas és látványos részei ennek a tantárgynak. Az intézmény tornatermében Tóth Pál közvetlenségével, a gyerekek számára is közérthető módon mutatta be a fizika érdekes területeit. 

Az interaktív előadás során a kiváló pedagógus felidézte Pithagorasz, Tesla, Marconi, Edison alakját egy-egy érdekes történet segítségével. Persze a kísérletek mindent vittek ezen a délelőttön. Volt ködfelhő, előkerült egy elektromos gitár, egy füstölő kalap, héliumos lufi. Tóth Pál megmutatta azt is, hogy egy megfelelően vágott szívószálon még az Örömódát is el lehet játszani. A showban a diákok és a pedagógusok is szerepet kaptak. További részletek a hétfőn 19 órakor kezdődő Hírnaplóban.