(►) Futással, fánksütéssel farsangolt a város (galéria)
Közélet

(►) Futással, fánksütéssel farsangolt a város (galéria)

Színes jelmezes csapatok tűntek fel ma délelőtt a Csetényi Élményparkban. A már hagyományos farsangi futásnak rajt-cél központként adott remek helyszínt Halas ökoparkja. Sokan választották a szombati nap eltöltésére a Halasi Városmenedzser Kft. rendezvényét, ahol látvány-fánksütés, kézművesfoglalkozás, közös bemelegítés, majd 4 kilométeres futás várt  a résztvevőkre. A télűzés minden kellékét bevetették, kivéve a kiszebáb égetést, amit az erős szél miatt elhalasztottak a szervezők. (címképen a majsai unikornisok)

Február 10-én délelőtt 9 órától egyre csak gyűltek a népek a Csetényi élményparkban. A kilátó épület előtt sparheltek sorakoztak, amit szorgosan raktak fával, rőzsével a Vadkerti Mónika programszervező által irányított szervezők, hogy kisüssék majd a tűzhely lapján a gondosan előkészített fánktésztát. A kilátó alsó szintjén is lázas munka folyt, ahol önkéntesek sora gyúrta, majd szaggatta  a fánknak valót.

A fánk tészta előkészítése a kilátó alsószintjén

Délelőtt féltizenegykor már komoly létszám gyűlt össze, ami elhozta az idejét a közös bemelegítésnek. A szomszéd várból, Kiskunmajsáról érkeztek az Alföldi Gepárdok, akik a közös bemelegítést vezényleték le. A sportos csapat ezúttal Kiskunhalas színeit választva, unikornisnak öltözött. A kék-fehér jelmezben gyakorlatokat bemutató csapat alaposan megmozgatta a több mint 50 fős társaságot. Majd jöhetett a 4 kilométeres futás.

Greguss Viktor (Zöld Közösségért Egyesület) tüzet rak

A színes mezőny 11 órakor rajtolt Fehér Erika műsorvezető visszaszámlálását követően az élménypark kilátója mellől. A futókra rendőrök polgárőrök vigyáztak a 4 kilométeres menetvonalon, amely a felsővárost érintve, a Szécsényi úti kerékpárúton haladva, a lovas szobornál fordult rá a Bem utcára, onnan a városközponton keresztül tértek vissza a Csetényi Élményparkba. A tempóra a Kiskunhalasi Atlétikai Club sportolói vigyáztak.

Fiat 500 Hybrid, mint felvezető a mezőny előtt

Változatos jelmezekbe bújt futóknak tapsolhattak Halas utcáin az emberek. Volt a mezőnyben kalóz, rocker fiú, rocker lány, Amerika kapitány, udvari bolond, és még a Sikoly című horrorfilm rémisztő maszkját viselő alak is feltűnt. A mezőny elejét és végét  egy-egy rendőr járőrautó biztosította, de a KB Autoteam egyik piros Hybrid Fiat 500-as modellje is segített a helyes irányt tartani. A rendőrök mellett polgárőrök és a bringabarátok is segítettek a biztonság érdekében.

Juhász Gábor a Csetényi Élménypark séfek-séfe

Jó félóra múltán érkeztek vissza a Csetényi Élményparkba a futók. A célfolyosóként szolgáló asztalsorok az érkezéskor már roskadoztak a megsütött fánkoktól, amelyeket jellemzően baracklekvárral ízesítettek az önkéntes fánksütők. A fánksütésben oroszlánrészt vállaltak a Zöld Közösségért Egyesület tagjai. A befejező program a kiszebáb égetés ezúttal elmaradt. A rendkívül felerősödött szél veszélyessé tette a rőzserakás biztonságos meggyújtását, ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy a tél lángok nélkül is visszavonulót fúj. 

A rajt pillanatai unikornis felvezetéssel

A rendezvény végén néptáncbemutatót tartottak, majd baráti beszélgetéssel zárult a farsangi futás levezető része. Az eseményről a jövő héten a Halas Televízió a hétfői hírnaplójában és a csütörtöki Kultúrkép című magazinjában számol be. Addig pedig ízelítőként néhány fotót osztunk meg a farsangi futás eseményeiről olvasóinkkal. Jó nézelődést kívánunk!

Pillanatkép a kézműves foglalkozásról

Kép-szöveg: Kovács Iván

Amerika kapitány a Bem utcán