Gazdálkodj okosan!
Közélet

Gazdálkodj okosan!

Ez volt a mottója annak a rendezvénynek, amire Kunfehértón várták az érdeklődőket a Borostyán Waldorf Iskola szervezésében. Növényültetés, házikenyér kóstolás és rovarhotel építés is szerepelt a programok között.

A rendezvény célja az volt, hogy kicsiket és nagyokat együtt tudjanak bevonni a feladatokba. A szervezők legnagyobb örömére, sokan elfogadták a meghívást.

- A pandémia időszaka alatt a legtöbb család otthonmaradt, nem lehetett programokat szervezni, közösségbe járni. Éppen ezt a feszültséget szerettük volna oldani a mostani programunkkal, hiszen ennek a célja, hogy közösen töltsünk el egy szép napot a szabadban, hasznos dolgokkal, feladatokkal – árulta el Molnár Edina főszervező.

Az egyik legérdekesebb feladat az úgynevezett rovarhotel elkészítése volt. Greguss Viktor vezetésével bárki bekapcsolódhatott a folyamatba.

- Az ilyen rendezvényekkel és programokkal a gyerekek figyelmét fel lehet hívni arra, hogy milyen fontos is számunkra a természet. Megmutatjuk nekik, mi mindent tehetnek a rovarokért. Egy kis munkával, lelkesedéssel és egy elhasznált szekrénnyel könnyedén létrehozható az úgynevezett rovarhotel – mondta Viktor.

Sokan elsajátították a nap folyamán a virágültetés fortélyait is. Mint megtudtuk, sok dologra kell odafigyelni minden egyes növény esetében.

- Szükségünk van egy palántára vagy egy kis növényre. Lyukat ásunk a földbe, belehelyezzük a növényt, majd betemetjük és megöntözzük. Lehet nekik tápoldatot is adni, de anélkül is szépen fejlődhetnek, ha kellően gondozzuk őket. Korábban nem ültettem még virágot, de ma nagyon megtetszett, máskor is szeretnék segíteni ilyen dolgokban – nyilatkozta Vajda Virág diák.

Frissen sült, ropogós kenyeret is kóstolhattak a rendezvény résztvevői. Az egyik meghívott előadó arról beszélt, miért is jó ilyet készíteni és fogyasztani a mindennapokban.

- Szerencsére egyre többen belátják, hogy ezeket a kenyereket össze sem lehet hasonlítani a nagyüzemi, pékipari kenyerekkel. Sokkal egészségesebb, a szervezet könnyebben tudja megemészteni és elraktározni belőle a hasznos anyagokat. Sokan érdeklődnek tőlem a kovászos kenyér készítéséről, örömmel tájékoztatok mindenkit, hiszen én már évek óta tudom, mekkora öröm házi kenyérrel kínálni az ismerőseimet, családtagjaimat – tudtuk meg Oláhné Fűz Ibolyától.