Gránátalmás vaddisznó, extraerős chilik
A zenéé és a gasztronómiáé volt a főszerep szombaton napközben a Sóstó partján. Az első alkalommal megrendezett Merkbau Magyaros Ételek Főzőversenye kapcsán sokan ragadtak fakanalat, néhányan igazán különleges fogásokat készítettek. E mellett remek színpadi produkciók, sőt még chilievő verseny is szerepelt a délutáni programkínálatban.
A főzőverseny ünnepélyes eredményhirdetésére délután két órakor került sor. A zsűri ezt megelőzően valamennyi csapat ételét megkóstolta, értékelte, elemezte. Az ítészek döntése alapján a verseny legjobbja a Vad-Kelet csapat lett, főzőmesterük Nyíregyházáról érkezett a halasi megméretésre. Bográcsukban gránátalmás vaddisznópörkölt rotyogott.
Voltak, akik a versenyre szánt magyaros ételük mellett egyéb finomságokkal is készültek. A Halas Táncegyüttes tagjai például fatüzeléses kemencében készítették el a különféle édes süteményeiket.
A délután legforróbb perceit a chilievő verseny okozta. Hat nevező, köztük két hölgy mérkőzött meg a legjobbnak járó címért. Ahogy jöttek az erősebbnél-erősebb paprikák, úgy adták fel sorban a versenyzők a küzdelmet. Végül hármas holtverseny alakult ki, így hárman állhattak a képzeletbeli dobogó legfelső fokára.
Közben helyi zenekarok szórakoztatták a közönséget. Színpadra állt többek között a Pöttyös Bögre, a Halasi Népdalkör, a The Brandy, a Blues Boots és a Máshang zenekar is. Kellően megalapozták a rendezvény hangulatát a csapatok, jutalmuk természetesen hangos taps volt.