Greenpeace-aktivisták a halasi veszélyeshulladék-lerakóknál
Közélet

Greenpeace-aktivisták a halasi veszélyeshulladék-lerakóknál

Kiskunhalason talán még a budapesti Illatos útinál is elhanyagoltabb állapotban tárolnak nagy mennyiségű veszélyes hulladékot – hívta fel a figyelmet szerda délelőtt egy Majsai úti telephely előtt a Greenpeace Magyarország Egyesület. Az évek óta elhanyagolt veszélyes hellyel alig néhány hete foglalkozott a Halasi Tükör. Most a Greenpeace aktivistái hívták fel a figyelmet az áldatlan állapotokra. Ráadásul a környezetvédők szerint nem messze, egy NATURA 2000-es terület közvetlen közelében is találtak hasonló jellegű veszélyes, szennyező hulladékot. A Pirtóhoz közeli erdőszélen festékek és oldószerek maradványai, folyadékkal teli, fedetlen, rozsdás hordók és veszélyes egészségügyi szemét található.

 

A Greenpeace Magyarország, a halasi székhelyű Vasvarjú Természetvédelmi Alapítvány, valamint a szegedi Csemete Egyesület azt várja a hatóságoktól, hogy mihamarabb, akár állami beavatkozással tisztítsák meg a szennyezett területeket, és szállítsák biztonságos tárolóba a hulladékot. A költségekért a szennyezést okozó cégeknek kell felelnie, de addig is, amíg a jogi procedúra zajlik, a szennyezést meg kell szüntetni – követelik a környezetvédők.

A Majsai úti telephelyre korábban a Bács-Reál Kft. kapott engedélyt veszélyes hulladék tárolására és feldolgozására. 2011-ben azonban szabálytalan hulladékkezelésért már több mint 85 millió forintos bírságot állapított meg az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, ám ezt nem szabták ki a mulasztó cégre, csak figyelmeztetést küldtek. Mivel azonban a helyzet nem változott, 2011 végén a környezetvédelmi hatóság betiltotta a cég további tevékenységét illegális hulladéktárolás miatt. A veszélyes hulladék viszont azóta is, ötödik éve áll elhagyottan a telepen.

Savak, festékek, oldószerek, olajok, egészségügyi veszélyes hulladékok, laboratóriumi vegyszerek maradékai vannak teljesen szabálytalanul, a szigetelés nélküli puszta földre lerakva, hordókban és műanyag tárolókban. A telep félig nyitott épületében a hordótornyok egy része összedőlt, a vegyi anyagok sok helyen kijutottak, kiömlöttek a tárolóedényekből – állítják a környezetvédő aktivisták.


A helyi környezetvédelmi hatóság többször kötelezte a céget a veszélyes hulladék elszállítására, ám kétkamionnyi gumiabroncs eltávolításán túl láthatóan nem történt változás. A környezetvédelmi hatóság 2013-ban végzett méréseket az esetleges szennyezésekre vonatkozóan, azonban akkor nem állapítottak meg jelentős határérték-túllépést a talajban és a talajvízben. Egy három évvel későbbi, 2016 év elejei határozat szerint a környezetvédelmi hatóság nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a szabálytalan tárolás miatt mérhető, akár jelentős mértékű környezeti szennyeződés alakuljon ki az érintett területen.


A Greenpeace legutóbbi érdeklődésére is azt közölte a hatóság, hogy egyelőre a mérések nem mutatnak ki határértéken túli szennyeződést. A Greenpeace szakemberei azonban a telephely kerítésén benyúlva véletlenszerű talajmintát vettek a területről, a nem akkreditáltan mintavételezett felszíni talajmintában lényegesen magasabb fém-és ásványolaj-tartalmat találtak, a normálisnak mondható értéknél. A vizsgált talajmintában 14 féle fém és félfém komponens közül 9 esetében a határérték 11-szeresét mérték, a teljes ásványolaj-tartalom pedig a határérték 143-szorosa volt – állítja Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

A Greenpeace Magyarország Egyesület egy másik környezetszennyezésről is beszámolt Kiskunhalas térségéből. A halasi Vasvarjú Természetvédelmi Alapítvány munkatársainak jelzése nyomán a Greenpeace hasonló jellegű veszélyes anyagokat talált lerakva egy Pirtóhoz közeli tanya mellett is, alig 200 méterre egy NATURA 2000-es területtől. Vegyszerek, festékek, oldószermaradványok mellett itt nagy zsákokban elhelyezett kórházi hulladék is megtalálható. A Vasvarjú Természetvédelmi Alapítvány ismeretlen tettes ellen feljelentést tett – közölte Fehér Péter, a szervezet vezetője, aki úgy tudja, két éve helyezték ide illegálisan a veszélyes hulladékot.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos