Gyermekeké volt a főtér az Európai Autómentes Nap délelőttjén (galéria)
Közélet

Gyermekeké volt a főtér az Európai Autómentes Nap délelőttjén (galéria)

Kiskunhalas idén is csatlakozott az Európai Mobilitási Hét országos akcióhoz, amelynek célja a kerékpáros, gyalogos közlekedés népszerűsítése. A programsorozat egyik kiemelkedő eseménye az autómentes nap, amikor a belvárosban több szervezet megmutathatja magát. Az egészséges táplálkozásra, a balesetveszélyes helyzetekre, valamint a biciklis közlekedés szabályaira hívják fel a figyelmet. Halas főtere csütörtökön délelőtt az óvodásoké volt. 

A Kiskunhalasi Városmenedzser Kft. idén is megszervezte az Európai Mobilitási Hét programjait. A város idén is csatlakozott az országos kezdeményezéshez. A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is az Európai Autómentes Nap kapta a legnagyobb hangsúlyt a rendezvénysorozaton. Az előkészültek már hetekkel ezelőtt elkezdődtek. Ezen a csütörtökön nőtt a járműforgalom elől elzárt terület nagysága a belvárosban. Nem járnak autók a Sétáló utca felől és a Városháza utcán sem. Nemcsak a szervezőcsapat, hanem a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság, a védőnői szolgálat, a Magyar Vöröskereszt Kiskunhalasi Területi Csoportja, a Koliken Kft., a Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület, valamint a Bóbita Óvoda és Bölcsőde is nagyon készült a programra.

Az óvodásoké volt a főtér nagy része. Olyan helyeken rajzolhattak, kerékpározhattak, szaladgálhattak, ahol a hétköznapokon autók járnak. Népszerű volt a kerékpáros akadálypálya, az érzékenyítő ösvény, valamint a mászófal is. A Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület standjánál is érdeklődő ovisokkal találkozhattunk. Halápi Sándor velocipéd világbajnok segítségével bárki kipróbálhatta, hogy milyen is ennek a különleges kétkerekű nyergében ülni. A védőnők finom, egészséges étkekkel készültek, a vöröskeresztnél pedig az újraélesztés alapjaival ismerkedhettek meg a kislányok, és a kisfiúk. A rendőrség közlekedési tanácsokkal látta el az óvodásokat, de ki lehetett próbálni a bevetési egység sisakját is. A Koliken Kft. pedig többféle kerékpárral érkezett, ezekkel bárki tehetett egy-két kört. A program délután a környezetvédelmi és az ügyességi versennyel folytatódik.