Ha disznóvágásra készül, nem árt tudni
Közélet

Ha disznóvágásra készül, nem árt tudni

A Kiskunhalasi Járási Hivatal közlése szerint disznóvágás előtti, ingyenes, állatorvosi beutaló nélküli Trichinella vizsgálatra van lehetőség. A gazdáknak csak egy mintát kell vinni és 24 órán belül meg is van az eredmény.

A házi disznóvágások előtt ingyenes, állatorvosi beutaló nélküli Trichinella vizsgálatot végez a Kiskunhalasi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya. A vizsgálat a Jánoshalma, Hajósi út 2. szám alatti  laboratóriumban történik. Az állattartónak a rágóizomból kb. 2 cm, köröm nagyságú mintát kell elvinnie, majd meghagyva az adatait (név, lakcím, telefonszám esetleg e-mail cím) a szolgálatunk 24 órán belül díjtalanul elvégzi a vizsgálatot és eredménnyel tud szolgálni- kaptuk a tájékoztatást a Kiskunhalasi Járási Hivataltól. 

A Trichinella spiralis egy olyan fonálféreg, melynek lárvái házi sertés, vaddisznó, ló, számos ragadozó és rágcsáló valamint strucc izomszövetében élősködnek. A parazita az ember szervezetébe a fertőzött állat nyers vagy nem kellően átsütött-átfőtt húsát fogyasztva jut be. Kb. 2 hét alatt emésztési zavarokat, hányást, hasmenést, hasgörcsöt, enyhe hőemelkedést idéz elő, majd a kifejlődött lárva a vérkörrel a harántcsíkolt izomszövetbe (elsősorban nyelv, szemmozgató izmok, légzőizmok érintettek) kerül. Itt gyulladást és izom-izületi fájdalmat, szemhéj duzzanatot, idegrendszeri tüneteket vált ki.  Három hónap után betokolódik, amely ellenáll az alacsonyabb szintű hőkezelésnek. Ezután a betokolódott lárva a beteg  élete végéig  a megtámadott izomszövetben marad, allergiás panaszokat és enyhe izomfájdalmat idézve elő.  A betegség csak a megfertőződés első 2 hetében gyógyítható, később már nem.

Házivágáskor legnagyobb veszélyt a sózott, füstölt, pácolt házi kolbász, szalámi, sonka, disznótoros ételek, stb. jelent, amelyek nincsenek alávetve hőkezelésnek. Lehetőség van a megelőzésre. Legális vágáskor a hatósági állatorvos Trichinella laboratóriumi vizsgálattal ellenőrzi a vágóhídon levágott sertések húsmintáit. Veszélyt jelenthetnek az ellenőrzést megkerülő házi vágások. Ezért végzi el díjtalanul az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya a Trichinella laboratóriumi vizsgálatot. További információ kérhető dr. Maruzsenszki József járási főállatorvostól,  a 06-70/436-13-60-as telefonszámon.