HAL’ A CARTE a Váriban
Közélet

HAL’ A CARTE a Váriban

Harcsagombócleves, Fogasszelet Mornay módra, Dorozsmai molnárponty. Különleges halételek voltak a terítéken a Vári Szabó István Szakképző Iskolában, ahol HAL’ A CARTE néven tartottak bemutatót szakmai tudásukról a tanulók Mondovics József cukrász-szakács szakoktató vezetésével és irányításával..

Mondovics József szakoktató és tanítványai bemutatták a vendégeknek, hogy a halhúsból milyen változatos menüsor állítható össze, mindez a fiataloknak jó rendezvénygyakorlat is volt. A meghívott vendégek nagy örömére a gyakorlat jól sikerült, sorra szervírozták fel az asztalokra a különleges fogásokat.

A vendégeket Bányai Gábor országgyűlési képviselő köszöntötte. A politikus elmondta, bízik benne, hogy a következő időszakban erősödik majd a turizmus a térségben és ezzel együtt a vendéglátás is újra húzóágazat lesz, az itt végző fiatalok pedig minden konyhán megállják a helyüket majd.

Az estét Bognárné Varjú Mónika, Dora Roland, Stenczel Ferenc valamint az iskola szakács, pincér és cukrász tanulói is erősítették.

Mondovics József szakoktató arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon egyre kevesebb alkalommal kerül halétel az asztalokra, jellemzően csak az ünnepekhez kapcsolódva készítünk halászlevet vagy rántott halat. A halhús, mint alapanyag jóval nagyobb szabadságot enged a szakácsoknak, különleges ételek is készülhetnek belőle alkalmazkodva a modern gasztronómiai trendekhez.

A rendezvényen készült felvételeinket 19 órakor láthatják a Halas Televízió Híradójában.