Hálaadó istentisztelet a felújított orgonáért (galéria)
Közélet

Hálaadó istentisztelet a felújított orgonáért (galéria)

A megújult orgona hangjai töltötték be a halasi református templom terét a vasárnapi hálaadó istentiszteleten. Balog Zoltán a Zsinat lelkészi elnöke hirdetett igét. Több forrásból, közös összefogással sikerült megvalósítani a műemlék hangszer restaurálását, illetve sor kerülhetett az egyházközséghez tartozó épületek felújítására is.

Sok éves álom valósult meg a halasi református templom orgonájának felújításával és a műemlék épületekre is ráfért a renoválás. Balog Zoltán a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke hirdetett igét a hálaadó istentiszteleten. A püspök a jeruzsálemi templom története, példája köré fonta gondolatait.

Bödecs Pál elnök –lelkész beszédében hangsúlyozta, hogy az orgona felújítására sok éve várt a gyülekezet és a restaurálás költségét több forrásból gyűjtötték össze, illetve az egyházi műemlék épületeken is történtek felújítások. Mint mondta: az orgonára a hatalmas összeget pályázati forrásból, önkormányzati segítségből, egyéb támogatásokból és saját erőből sikerült előteremteni. Több, mint 30 millió forintos beruházásból mód nyílt a műemlék parókia tetejének és a kelebiai parókia tetőszerkezetének felújítására, valamint a halasi református templomtorony felújítására és a templom külső renoválásának első ütemére is.

Hajdók Judit orgonaművész, a restaurálás szakmai vezetője az orgona történetéről és a restaurálás menetéről tájékoztatta a jelenlévőket. Kitért arra, hogy a halasi református templom orgonája – mely a budapesti Kálvin téri hangszer másolata – 1848-ban készült el és 1905-ben végeztek rajta komolyabb beavatkozást, így most volt bőven feladata a restaurátoroknak.

A hálaadó istentiszteleten többször is felhangzott az orgonaszó. Az eseményen a Lorántffy Zsuzsanna Kamarakórus közreműködött. Halasi látogatása végén Balog Zoltán püspököt halasi csipkével ajándékozták meg a vendéglátók.