Halas Táncegyüttes: nem hervadnak el a lányok-asszonyok (galéria)
Közélet

Halas Táncegyüttes: nem hervadnak el a lányok-asszonyok (galéria)

Már 30 éve szerveznek húsvétkor a Halas Táncegyüttes tagjai városunk tájházában hagyományos locsolkodást. Hétfőn délelőtt 10 órakor kezdődött a nem mindennapi látványosság. A fiúk verseltek, majd locsoltak, a lányok pedig állták a rímeket, no meg a kannás hidegvizet, mi több finomságokkal kínálták a vagány legényeket. 

30 éve minden húsvétkor a tájház ad otthont a Halas Táncegyüttes hagyományos húsvéti locsolkodásának, melyre ezúttal is szeretettel, házi készítésű süteménnyel, pogácsával jó féle itókákkal várták a kicsiket-nagyokat és azokat a kíváncsiskodókat, akik részesei kívántak lenni ennek szép nemzeti hagyománynak. 

A tájház udvarán gyülekeztek a Halas Táncegyüttes tagjai

Húsvéthétfőn délelőtt 10 és 12 óra között pajkos hangoskodás fogadta az érkezőket Kiskunhalason, a tájházban. A Halas Táncegyüttes tagjai népi viseletbe öltözve várták a látogatókat. Igazából saját örömükre, de a nyilvánosságnak is látható módon, autentikus húsvéti locsolkodást szerveztek a táncosok.

Volt aki bögrébe merített virágról locsolta a hölgyeket

Verseléssel indult, majd különböző módszerekkel történt locsolkodással folytatódott az tájházi esemény. Az 1988-ben megalapított Halas Táncegyüttes tagjai mindannyian elkötelezett hagyományőrzők, akik nem csak a tánc, hanem a népi kulturális örökség megőrzését is szem előtt tartják. Az elmúlt évtizedekben számtalan húsvéti programot szerveztek már, hogy bemutassák, milyen is volt dédszüleink idejében egy igazi húsvéti locsolkodás.

A locsolás merészebb változata kannából történt

A táncegyüttes nő tagjai díszes népviseletbe, sorba állva fogadták a legényeket az országos műemléki védettség alatt álló, az Eskü tér 1. szám alatt található tájház udvarán. A férfiak felsorakoztak azasszonysor előtt és rímelő versekkel,  illatos kölnivizekkel kedveskedtek, de volt, aki hóna alatt szódásüveget szorongatott és persze a vízzel teli kanna is készenlétben állt.  

Víztől átázva, de vidáman

Egy biztos, hogy azok a hölgyek, akik kiállták az idei hagyományos locsolkodás kihívásait a tájházban, biztos nem hervadnak el jódarabig. A jéghideg vízfüggöny bizony sikongatásra késztették a lányokat-asszonyokat. A tradicionális magyaros húsvéti szokást a hölgyek kedvesen fogadták. Harag természetesen nem lett a kívülről merésznek tűnő locsolkodásból, mert az ázást követően friss süteményt, ízletes harapnivalót és természetesen jófajta itókát kaptak locsolóik a frissen öntözött menyecskéktől.

Volt kínálat a locsoló vendégeknek

Kép-szöveg: Kovács Iván