Halasi csata – városi ünnepség a Búsuló kuruc szobornál (Galéria)
Közélet

Halasi csata – városi ünnepség a Búsuló kuruc szobornál (Galéria)

A 234 elesett hősért szóltak a veresek, a dal és lobogtak a mécsesek. Kiskunhalas nem feledi az 1703-as halasi csata emlékét.  A városi ünnepségre – a Halasi Média és Kultúra Kft. szervezésében - a Szilády Áron Református Gimnázium diákjai készültek műsorral. Idén Arany-Michels Richárd helyettes elnök-lelkész, főigazgató mondott beszédet. Az esemény október 5-én délután a Kossuth utcai Búsuló kuruc szobornál koszorúzással zárult.

A megemlékezés irodalmi blokkjában a Szilády gimnázium diákjai Endrődi Sándor műveihez nyúltak vissza. Pepó Réka – Vladár Károly zenei kíséretével – a Krasznahorka büszke várát énekelte el.

Az idei városi ünnepség szónoka Arany-Michels Richárd helyettes elnök-lelkész, főigazgató volt. Szólt a halasi csata előzményeiről, a csata lefolyásáról, áldozatairól és arról milyen cél vezérelte őket. – Volt miért küzdeniük, a jobb és szebb életért. Hittek az ügyük igazában és abban, hogy Isten velük van. A jelmondatuk is ezt tükrözi: Istennel a hazáért és a szabadságért. Legyenek ők példaképek előttünk – mondta a megemlékezés szónoka.

A városi ünnepség a Búsuló kuruc szobornál koszorúk, virágok, mécsesek elhelyezésével zárult. Elsőként Fülöp Róbert polgármester és Kuris István László alpolgármester helyezték el az emlékezés koszorúját az egykori harcosok nyughelyénél, majd a képviselők, az intézmények, szervezetek és egyesületek képviselői is lerótták tiszteletüket.