Honvédelem napi ünnepség a Gábor Áron emlékműnél
Közélet

Honvédelem napi ünnepség a Gábor Áron emlékműnél

A Magyar honvédelem napja alkalmából tartottak ünnepséget Kiskunhalason a Gábor Áron emlékműnél. Mint ahogy az sok éves hagyomány, most is a Felsővárosi Általános Iskola diákjai készültek verses, zenés műsorral.

Az iskola igazgatóhelyettese Kissné Csordás Anikó mondott beszédet, melyben felidézte az 1848-49-es történéseket, a tavaszi hadjárat eseményeit és Buda várának visszafoglalását.

A honvédelem napja a Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület számára is kiemelt esemény, így idén is nagy létszámban vettek részt rajta. - 1992-től a kormány határozata alapján május 21-én ünnepeljük a Magyar honvédelem napját. Azért e napon, mert 1849-ben május 21-én foglalta vissza Buda várát a Görgey Artúr tábornok által vezetett honvédsereg – mondta a Halasmédiának Romvári Frigyes a Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület elnöke. Romvári Frigyes azt is kiemelte, hogy ez a nap számukra a Gábor Áron Páncéltörő Tüzérezredre való emlékezés is, melyet több mint 20 éve számoltak fel. 2001. június 30-án szűnt meg az ezred és került lakat a laktanyára.

A nyugállományú katonák mellett jelen voltak leendő katonák is. A Dékáni Árpád Technikum oktatója, Törőcsik Dávid elmondta: fontosnak tartják, hogy a kadétok megismerjék a katonai hagyományokat, jelen legyenek ezeken az eseményeken.

 A honvédelem napi ünnepség koszorúzással zárult. A város nevében Kuris István László alpolgármester helyezett el koszorút Gábor Áron szobránál, majd a Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület és végül a Felsővárosi Általános Iskola.