Húsvéti kút 2024: hagyományos locsolkodás húsvéthétfőn
Közélet

Húsvéti kút 2024: hagyományos locsolkodás húsvéthétfőn

Hét éve mindig ünnepi időszakban van húsvéti kút Kiskunhalason. Virágokkal, szalagokkal és díszes tojásokkal tették feltűnővé a helyet a Pásztortűz Egyesület révén. Húsvéthétfőn, 13 órakor érdekes programnak ígérkezik a hagyományos locsolkodás a húsvéti kútnál. Jöjjenek ki a központba és nézzék meg, éljék át a hagyományt! (címképe: archív fotó)

Március 26-tól ismét van húsvéti kút Kiskunhalason, a Hősök terén, a díszkútnál. A kutak tisztelete már a pogány szokásvilágban is megvolt. Később a kereszténység is különleges jelentőséget adott nekik. A szent kutak tisztelete szorosan összeforrt a népi Mária-kultusszal.

Az Alföldön is szokásban volt, hogy húsvétra készülve az emberek nemcsak a házaikat, hanem az utcákat, a tereket és a kutakat is rendbe tették. Egyes helyeken fel is díszítették. Ezt a hagyományt viszi tovább a húsvéti kúttal az egyesület. Húsvétra készülve a Pásztortűz Egyesület újra feldíszíttette a városi kutat, ami ilyen ünnepi formában április 5-ig megtekinthető – tájékoztatott Végső István egyesületi elnök. Április 1-jén, húsvéthétfőn, 13 órakor pedig hagyományos locsolkodás lesz a húsvéti kútnál, várnak minden érdeklődőt.

Forrás: Pásztortűz Egyesület