Időjárástól független megoldás a Sóstó vízpótlására
Közélet

Időjárástól független megoldás a Sóstó vízpótlására

Újabb módszert szeretne alkalmazni a város a Sóstó vízpótlási problémáinak enyhítése érdekében. A képviselő-testület előtt elhangzott, hogy a Kiskunsági Viziközmű-szolgáltató Kft. Kőrösi úti telephelyén naponta 130 köbméter olyan víz keletkezik, amelyet eddig a Dong-érbe vezettek. Ennek tóba juttatása nem jelentene végső megoldást, de sokat segítene.

Újabb, időjárástól független megoldás van a Sóstó vízpótlási gondjainak enyhítésére. A képviselő-testület elé kerülő előterjesztés szerint a Kiskunsági Viziközmű-szolgáltató Kft. Kőrösi úti telephelyén a víztisztítás-technológiai folyamat részeként naponta átlagosan 130 köbméter, évente mintegy 54 ezer köbméter úgynevezett dekantált öblítővizet használnak fel, amely a hálózatba nem bocsájtható, jelenleg a Dong-éri csatornába kerül.

Az önkormányzat megbízásából elkészült egy vízjogi létesítési engedélyezési tervdokumentáció, amely bemutatja azt a műszaki megoldást, amivel ez a vízmennyiség veszteség nélkül, zárt rendszerben egyenesen a Sóstóba juttatható. A vezeték nyomvonala nagyrészt a Sóstó levezető csatornával párhuzamosan, annak mederélén fut egészen a tóig. A vezeték megépítése esetén napi rendszerességgel kerülne víz a tóba. A beruházás értéke jelenleg pontosan nem ismert. A vezetékhossz 975 méter, a kiépítés, a területrendezés nagyságrendileg 40 millió forint forrást igényel. A képviselő-testület igent mondott az elképzelésre.

Archív fotó