(►) Így még sosem örökítették meg a halasi szélmalmot
Közélet

(►) Így még sosem örökítették meg a halasi szélmalmot

Drónok zúgása volt hallható a Sáfrik-szélmalom környékén, a magasban pedig különféle kisebb-nagyobb repülőeszközök keringtek egy teljes napon át. Minderre egy nem mindennapi projekt keretében került sor. Két csapat kívülről és belülről is teljesen feltérképezte, majd rögzítette a szélmalom minden apró négyzetcentiméterét.

- A mai projekt keretében a kiskunhalasi szélmalom kívülről-belülről be lesz szkennelve. Mi két drónt hoztunk ki magunkkal, amikkel kívülről fotózzuk alaposan körbe az épületet, a másik csapat pedig ugyanezt megteszi majd az eszközeik segítségével belülről. Ennek eredményeképpen egy tökéletes 3D modell jön létre, ami remekül tükrözi a szélmalom jelenlegi állapotát – tudtuk meg Lakos Dénestől, az Anydrone ügyvezetőjétől.

Nem csak a levegőben, a földön is érdekes dolgok történtek a szkennelési folyamat során.

- A drónok segítségével egy pontfelhő készül, mi pedig kiegészítjük ezt földi lézerszkennerek segítségével. Amikor ezt a két technikát kombináljuk, akkor egy szerkeszthető, milliméter pontos modell készül az épületről. Gyakorlatilag megalkotjuk az épület digitális ikertestvérét. Számítógép segítségével másodpercek alatt lehet majd metszeteket, alaprajzi nézeteket elérni a szélmalomról – fejtette ki Kosári Aurél a Grexpixel Geometrics Kft. ügyvezetője.

A szakemberek elárulták, egy-egy ilyen projekt során számtalan dologra oda kell figyelniük, a drónok repülése alkalmával. Mivel lakott terület fölött repülnek, természetesen érvényes engedéllyel kell rendelkezniük, e mellett pedig a villanyvezetékek és a szélmalom lapátjai is komoly kihívásokat jelenthetnek.

Az első felvételeket már rögtön, a helyszínen megtekintették a résztvevők, és mint megállapították, megfelelően sikerült rögzíteniük mindent, így hamarosan teljesen elkészülhet majd a Sáfrik-szélmalom digitális mása.

További részletek a Halas Televízió Hírnaplójában, pénteken 19 órától.