Ismét remek ételek készültek a burgonyás főzőversenyen
Közélet

Ismét remek ételek készültek a burgonyás főzőversenyen

A hétvégén tartotta a kétnapos VIII. Kiskunhalasi Burgonya Napokat a Sóstó Csárdában a Bács Gazda-Coop Kft. Pénteken fajtabemutatóval és hasznos növényvédelmi és tápanyag ellátási tanácsokkal várták az érdeklődőket, szombaton pedig a burgonyás ételek főzőversenyére invitálták a baráti társaságokat a szervezők. A Sóstó Csárda udvarán, szombaton délelőtt tíz órakor lobbantak fel a lángok a főzőedények alatt. Összesen 11 csapat mérte össze tudását, az idei ételkülönlegesség a töltött káposzta volt.

Igazi gasztro-csata zajlott szombaton délelőtt, a résztvevő csapatok mind a főzőhelyek kialakításában, az öltözetben és az ételkülönlegességek tekintetében egyaránt kitettek magukért. Alapvetően a burgonya volt az ételek fő alapanyaga, ám idén is örömmel vette a zsűri, ha különleges étkek is az asztalra kerültek. Szabó Lajos a Bács Gazda-Coop Kft. ügyvezetője elmondta, ez a találkozó azon kívül, hogy verseny, jó alkalom az eszmecserére, a baráti beszélgetésekre, a főzőcsapatokkal mindig népes kíséret érkezik, így nagyon családias a hangulata a rendezvénynek.

A Sós Dezső életműdíjas közétkeztetési mesterszakács által vezetett zsűri nem volt könnyű helyzetben, sorra tálalták fel a versenyzők a különleges ételeket. A zsűri pontozta a főzőhelyek kialakítását, a versenyzők öltözékét és az ételek tálalásának módját is.

A verseny során kulturális programokról is gondoskodtak a szervezők, a színpadon fellépett a mélykúti Vadvirág Tánccsoport, a tompai Kolo Táncsoport, a Halasi Népdalkör, a Szilaj és a Balotaszállási Citerazenekar.

A zsűri döntése alapján az idei esztendőben a Vaskúti Jópofa Csődörök vihették haza a fődíjat és a vándorserleget, töltött káposztájuk és a különleges töltött burgonyájuk tetszett leginkább a döntnököknek.

A Szathmári Sándor Kertbarát kör tagjai is finomat főztek, szilvás gombócukkal a második helyet szerezték meg.

A Topolyai Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon csapata emelhette magasba a harmadik helyért járó serleget, különleges lekvárjaikkal ízesített ételük nagyon ízlett a zsűritagoknak.

A legszebb tálalásért a Mi Hazánk Mozgalom kiskunhalasi csapata kapott elismerést. A legszebb öltözet és legszebb főzőhely kategóriában pedig a Vári Szabó István Szakképző Iskola csapata győzött.

A legjobb ételkülönlegességért járó díjat a BGC nevű csapat szerezte meg.

A gasztronómiai találkozó során bemutatták a 2022-es esztendő legnagyobb burgonyáját is, Hella Hunor csíkszeredai termelő lett a győztes az egy kilogrammot is meghaladó gumójával.