Ismét szúnyoggyérítés lesz Halason
Közélet

Ismét szúnyoggyérítés lesz Halason

Május 30-án, csütörtökön éjszaka végzik el városunkban a szakemberek a szúnyoggyérítést. A tervek szerint közel 300 hektár területen zajlik majd a folyamat. A méhészektől azt kérik, időben gondoskodjanak a méheik bezárásáról. Részletek cikkünkben olvashatók.

Kiskunhalas Város Önkormányzatának megrendelése alapján a Kártevőmentes Környezet Kft. földi-kémiai szúnyoggyérítést végez megközelítőleg 300 ha területen. A szúnyoggyérítést Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtószerrel végzik. A készítmény hatóanyaga Deltametrin.

A szúnyoggyérítés tervezett időpontja: 2024.05.30., rossz idő esetén 06.02.
Az irtás este 21 órától a hajnali órákig tart.

Azt kérik, hogy a méhészek gondoskodjanak a méheik bezárásáról!

Kémiai szúnyoggyérítés technológia ismertetése:

Az ULV technológia rövid ismertetése: Egy benzinmotoros generátor túlnyomással juttatja az irtószert a szórófejekhez, minek hatására apró cseppekre porlasztott hidegköd képződik, ezután a melegködhöz hasonlóan viselkedik.

Az irtást nyitott platós autóról végzik, mely az összes utcát bejárva, a lakott területet teljesen átfedve képes az egész település szúnyoggyérítését elvégezni. Az autó lassú sebességgel járja az utcákat, a szer pedig 50 méteres sugárban szétterül, ezért a kertek végében is kifejti hatását.

Az irtást minden esetben este 21 óra után végzik, és legkésőbb a hajnali órákban fejezik be. Ez legfőképpen a méhek védelme érdekében történik így, de más praktikus okai is vannak. A munkavégzéshez szélcsend szükséges, hogy a szálló cseppek lebegni tudjanak.

Irtás előtt 48 órával a jegyzőt értesítik, a méhészeket az önkormányzatnak kell kiértesíteni, hogy a méheket zárják be.

A szúnyoggyérítési eljárás nagy zajjal és köddel jár.