(►) Ízletes fogások, remek hangulat és Lázár chef a disznótoron
Közélet

(►) Ízletes fogások, remek hangulat és Lázár chef a disznótoron

Első alkalommal szervezte meg a Halas Táncegyüttes a Halasi Disznótor elnevezésű gasztrokulturális rendezvényt. Reggel hat órától egészen sötétedésig készültek a finom ételek, a hangulatról pedig népzenészek gondoskodtak. A nap díszvendége Kovács Lázár chef volt, aki halasi savanyúmájat készített.

Cornea Zsolt és barátai, a Halas Táncegyüttes tagjai kora reggeltől várták az érdeklődőket az első Halasi Disznótorra. A Végh-kúria udvarán természetesen pálinka kóstolással indultak az események. A jelenlévők többféle ízletes párlatot is megízleltek a hajnali órákban.

„Egészségünkre!" - hangzott el többször is a reggel folyamán

- Hagyományőrző táncegyüttes vagyunk, de természetesen nem csak a tánccal kapcsolatos hagyományokat visszük tovább. Az itteni emberek életéhez hozzátartozik a november és január közötti időszakban az autentikus disznótor is. Mivel nagyon régen volt már nyilvános publicitása ennek a dolognak Halason, azt gondoltuk, a felnövekvő generációnak megmutatjuk, hogyan is zajlik egy ilyen disznóvágás – árulta el a főszervező.

Cornea Zsolt vállalta a böllér szerepét

A disznótor keretében egy 238 kilogrammos sertést vágtak le a néptáncosok a Végh-kúria udvarán. A böllér feladatait Cornea Zsolt látta el. Mint elhangzott, fontos, hogy ilyen alkalmakkor is megadjuk a tiszteletet a kiválasztott állatnak.

Hagyományos módon perzselték meg a sertést

A rendezvény díszvendége Lázár chef volt, aki örömmel fogadta el a szervezők meghívását.

- Vannak olyan értékek, amiket igenis meg kell mutatnunk a fiataloknak, nehogy a feledés homályába vesszenek. Egy ilyen hagyományőrző disznóvágás is ezek közé tartozik. El kell mondanom, én ilyen tiszteletteljes, tiszta disznószúrást, mint amilyet Zsolt bemutatott, még soha nem láttam. Le a kalappal a csapat előtt. Az én feladatom ma az, hogy elkészítsem egy autentikus helyi ételt. Bevallom, korábban csak a halasi csipkéről hallottam, a halasi savanyúmájról még nem. De most begyűjtöttem a receptet, így itt, a jelenlévők előtt készítem el ezt a fogást – tudtuk meg a séftől.

Zajlik az alapanyagok előkészítése

A főzés mellett persze belefért egy kis szórakozás is. Kovács Lázár beállt a Halasi Népdalkör citerásai közé, táncolt a Halas Táncegyüttes hölgytagjaival és többször dalra is fakadt, miközben a bográcsban rotyogott a finom pörkölt.

Az ének és a tánc is belefért a délelőtti programokba

A séf folyamatosan faggatta a vendégeket arról, ki, hogyan készíti a savanyúmájat odahaza. Mint kiderült, erre az ételre is maximálisan igaz, az „ahány ház, annyi szokás” mondás. A halasi háziasszonyok körbeállták a profi szakácsot és tanácsokkal látták el, miként vágja fel a hagymát, a sertésmájat és az egyéb hozzávalókat. A tálalásról is megoszlott a hölgyek véleménye. Van, aki a pörköltre teszi a savanyított hagymát, mások viszont belefőzik az ételbe, a hússal együtt.

A háziasszonyok nem rejtették véka alá véleményüket

A kóstolásnál persze a legtöbben elismerően szóltak a séf teljesítményéről. Lázár megígérte, hogy ha a következő disznótorra is visszahívják, megfogadja az itt hallott tanácsokat és újragondolja majd a halasi savanyúmáj elkészítését.

Többen is repetáztak a kóstolás során

A Halas Táncegyüttes tagjai minden olyan hagyományos ételt elkészítettek, amik ilyenkor, egy disznóvágás alkalmával asztalra kell, hogy kerüljenek. Volt hagymás vér, pecsenye, töltött káposzta, kolbász és pörkölt is. Mellé pedig savanyúság, friss, puha kenyér és ízletes fröccs is járt.

Friss kolbász nélkül nincs disznótor Halason

A szervezők nem titkolt célja volt, hogy mostani rendezvényükkel hagyományt teremtsenek. Jövő novemberben szeretnék folytatni az idén elkezdett gasztrokulturális sorozatot. Az érdeklődők számát és a néptáncosok lelkesedését látva, 2024-ben biztosan lesz II. Halasi Disznótor.

A halasiak vevők voltak a klasszikus ízekre

A helyszínen készült felvételeket, interjúkat hétfőn este 19 órától láthatják az érdeklődők a Halas Televízió Hírnapló című műsorában, valamint a Kultúrkép egy későbbi adásában.