Jó tudni, ha darabolva kéri a dinnyét
A nyár slágerterméke a görög és sárgadinnye, ez utóbbit általában egészben veszik meg a vásárlók, míg a görögdinnyét gyakran feleztetik vagy negyedeltetik az árusokkal. A Nébih ajánlása szerint ilyenkor fokozottan oda kell figyelni a higiéniai szabályok betartására.
A Nemzeti Élelmiszerlánc – biztonsági Hivatal ajánlása szerint a darabolva (kizárólag félbevágva, esetleg negyedelve) értékesítés esetén első lépésként a dinnyehéjat fertőtlenítő kendővel alaposan át kell törölni. A felvágásra szolgáló (tisztítható) felületet két felvágás között tisztító spray vagy fertőtlenítő kendő segítségével tisztára kell törölni. Szintén folyamatosan tisztán kell tartani a felvágáshoz használt kést is.
A vágás előtti kötelező kézmosást, amennyiben nem áll rendelkezésre szappanos kézmosási lehetőség, fertőtlenítő törlő használatával szükséges helyettesíteni.
A dinnyét felezni, legfeljebb negyedelni szabad! A felvágást követően az élelmiszert haladéktalanul be kell csomagolni egy arra alkalmas fóliába.
Hűtés hiányában, az évszakra jellemző hőség miatt, a már felvágott dinnyéket tilos másnapra eltenni – áll a felhívásukban.
Forrás: https://portal.nebih.gov.hu/