Kábítják a halakat
Közélet

Kábítják a halakat

Vége a fürdőkádban úszkálásnak. December 17 óta csak kábítva lehet hazavinni a halakat az árusoktól. A vevők többsége eddig is felpucolva vitte haza a pikkelyeseket, hogy otthon már ne legyen ezzel gondjuk. Hazánkban a halfogyasztásnak most karácsonykor van a szezonja. Sok ünnepi asztalon lesz majd halászlé.

A halasi piacon a halárusnál tartályokban úszkálnak a pontyok, ám szerda óta amint vevő akad rájuk, egy nagy ütést kapnak a fejükre, miután a zacskóba kerültek, és csak ezt követően adják át őket a vevőknek, vagyis innentől nem lehet szatyorban ficánkoló halat hazavinni az árusoktól.

A Földművelésügyi Minisztérium rendelete szabja meg, hogy csak olyan kábítást követően lehet halat eladni, amellyel biztosítható, hogy az nem nyeri vissza az eszméletét. Abban az esetben, ha a halboltba, vagy a kereskedelmi egységbe érkező halszállítmány mennyisége meghaladja a létesítmény tárolási kapacitását, a szállítmány elhelyezésére engedéllyel rendelkező átmeneti tároló hely is igénybe vehető. Innen a halak élő állapotban kizárólag az előírt feltételeknek megfelelő élelmiszeripari vállalkozásokba szállíthatók.

halacska02

Zsigó József halkereskedő azt mondja, mostanában már eddig sem volt jellemző, hogy a vevők élve szerették volna hazavinni a halat, így igazából a halárusok számára nem jelent nagy változást az új rendelkezés.

A halvásárlásnak ezekben a napokban van a csúcsidőszaka, sokan készítenek karácsonyra valamilyen halételt, a többség halászlét. Az általunk megkérdezett vevők többsége még nem hallott arról, hogy élve már nem vihető haza a hal, de azt mondták nem bánják az új szabályt, mert így talán humánusabb a hal hazavitele.

Szöveg-fotó: Fehér Erika