
Kádár Dávid sikere
Kiskunhalasról indult a pályája, három éve pedig már Budapesten építi a karrierjét. Munkahelye benevezte idén a Jeunes Chefs Rotisseurs Concoursra, ahol szép sikert ért el. Az ifjúsági szakácsversenyen az előkelő harmadik helyezést szerezte meg Kádár Dávid.
Édesanyjával kezdett főzőcskézni 13-14 évesen. Olyan is volt, hogy ő készítette az ebédet. Mostanában is szorgoskodik a konyhájukban, ha hazalátogat Kiskunhalasra.
- Bolognai spagettit készítettem először önállóan. Akkor az volt a kedvencem, de tulajdonképpen minden ételt megeszek – mondta.
A Vári Szabó István-iskolában végzett szakácsként. A legjobban Kelle tanár úr szavai inspirálták, ő indította el a pályán. Az igazságot mondta – jó tanácsokkal – a valós életre.
- Elég komolytalan voltam induláskor. Voltak nálam sokkal jobb tanulók. Akkor kezdtem el nagyon komolyan venni a szakmát, amikor kikerültem az iskolából. Magamat fejlesztettem. Ez három éve ért be teljesen – tudtuk meg Dávidtól.
Elmélyedt a szakácsművészetben. Dolgozott Michelin-csillagos helyeken, de amelyik igazán megtetszett neki, az Budapesten a KOLLÁZS Brassiere & Bar.
- Itt a halpályán helyezkedtem el. Figyelem, a különböző halak hogyan reagálnak sütéskor az alkalmazott technológiákra – tájékoztatott a fiatalember, akit a cége benevezett a 26 év alatti fiatalok rangos, 300 éves múltra visszatekintő szakácsversenyére.

Ez a megméretés a Jeunes Chefs Rotisseurs Concours. A rajta való részvételt hosszú, masszív felkészülés előzte meg. A versenyzők elé random alapanyagokat helyeztek, és mindegyiket fel kellett használni.
- Meg kellett írni a menüt és improvizálni. Vegán ételsort készítettem. A menü fő alapanyagai a darált húspótló, cukkini, pok choy és ördögszekérgomba volt. Marinált pok choy volt kezdésként. Ezt grillezett ördögszekérgomba követte, majd húspótló rolád készült szuvidálva, pirítva. Került a tányérra még marinált cukkini és kandírozott koktélparadicsom, amihez brokkolipürét kínáltam, hogy ne legyen túl száraz az étel. A mangót chilivel készítettem el több textúrában, és gyömbéres sablét csináltam a tányérdesszertemhez.
Dávid bizonyított a szakmai zsűri előtt, melynek a médiából sokak által ismert Kovács Lázár is tagja volt. Elért eredményével dobogós helyet vívott ki a mezőnyben. Ő lett a Jeunes Chefs Rotisseurs Concours harmadik helyezettje. A különleges menüsorról értesülvén kíváncsiak voltunk, mit fogyaszt szívesen ünnepek idején.
- Szeretem a hagyományos magyaros ételeket. A töltött káposztát is lehet sokfelé vinni. Én rizs helyett árpagyönggyel készítem. Kicsit előfőzöm az árpát, úgy keverem hozzá a darált húshoz, majd ízesítem, fűszerezem – tudtuk meg Dávidtól. – A halászlét is nagyon szeretem minden formában. A harcsapaprikást úgy készítem, hogy a harcsát begöngyölöm baconba, és legrillezem. Juhtúrós házi csuszával és szalonnapörccel fogyasztom – tette hozzá.
Kádár Dávidról bővebben is olvashatnak januárban, a Halasi Tükör hetilapban.