Katona István Emlékdíjat kapott Szőke Sándor
Közélet

Katona István Emlékdíjat kapott Szőke Sándor

Kihívások és lehetőségek a magyar szőlő- és borágazatban címmel tartott szakmai konferenciát Kiskunhalason a Magyar Borok Háza Alapítvány. Az ünnepi eseményen adták át a Katona István Emlékdíjat, melyet Szőke Sándor, a Szőke Pincészet vezetője, valamint Dr. Kerényi Zoltán kapta kimagasló munkássága elismeréseként.

A Csipke Hotelben megjelent termelőket, borászokat Tarpataki Tamás az Agrárminisztérium helyettes államtitkára köszöntötte. Beszámolójából kiderült, hogy komoly kormányzati szándék van a borágazat támogatására, évente 3 milliárd forintnyi összeg jut majd a bormarketingre.

A szakmai napon több előadó is beszámolt a legújabb szőlőtermesztéssel és borfeldolgozással kapcsolatos kutatási eredményről. Szó volt a borászképzés átalakításáról és a lehetséges piaci lehetőségekről.

Nehéz helyzetben van ez az ágazat - mondta összegző beszédében Tornai Tamás a Magyar Borok Háza Alapítvány Kuratóriumi elnöke. A szakember úgy gondolja, ezen a helyzeten a széles szakmai és üzleti összefogás javíthat.

A Magyar Borok Háza Alapítvány több mint egy évtizeddel ezelőtt, szintén egy válság idején hozta létre a Katona István emlékdíjat. Katona István vállalatvezetőként, a tudomány eredményeinek gyakorlati alkalmazásával ért el jelentős gazdasági sikereket. A rendszerváltáskor pedig ötletadója, egyik alapítója és szervezője volt a magyar szőlészek és borászok képviseletét azóta is eredményesen ellátó szervezetnek, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének. Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere a Katona István által vezetett egykori Halasi Állami Gazdaság szerepéről is szólt. A városvezető szerint amellett, hogy meghatározó cég volt, sok olyan szakembert adott ennek a közösségnek, akik később a közigazgatásban és más szakterületeken is tevékeny tagjai voltak a városnak.

A Magyar Borok Háza Alapítvány a Katona István díjat minden évben két olyan szakembernek ítéli oda, akik munkásságukkal – szakmai sikereikkel, személyes példamutatásukkal és termelőtársaik önzetlen támogatásával – jelentős mértékben járultak hozzá a magyar szőlő- és bor ágazat eredményeihez. Dr. Kerényi Zoltán az oktatói és tudományos munkáért vehette át az elismerést.

A díjazott pályakezdőként a Budapesti Műszaki Egyetem friss diplomás vegyészmérnökeként, az egyetem tudományos segédmunkatársaként dolgozott rövid ideig.   Ezt követően - 42 éven keresztül -, nyugdíjba vonulásáig volt a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet Borkémiai Osztályának tudományos munkatársa, kutató a Müncheni Műszaki Egyetem Élelmiszertechnológiai Tanszékén, vezette az SzBKI Borkémiai Osztályt, a Kertészeti Egyetem SzBKI tudományos főosztályvezetőjeként is tevékenykedett, a KÉE SzBKI tudományos igazgatóhelyettese, majd a Kecskeméti Kutató Állomás igazgatója volt.

14 éve az Igazságügyi Szakértői Kamara tagja, borászattal és élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos ügyekben igazságügyi szakértői feladatokat lát el.

Több szabadalom és újítás kidolgozásában vett részt és elindítója volt a szelektált szárított borélesztők hazai elterjesztésének.

Az oktatói munkásságának eredményeként számos szőlész-borász generáció került ki a felsőoktatási intézményekből. Kimagasló szakmai tevékenységéért több kitüntetést is kapott, 2022-ben a Köztársasági Elnök a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta számára a borászat és az élelmiszer-biztonság területén végzett több mint négy évtizedes, kiemelkedő kutatói-oktatói, illetve szakírói munkája elismeréseként.

A díjazott meghatottan vette át az elismerést, mint mondta, Katona István tevékenysége, vezetői stílusa példaértékű volt számára.

A termelői és a szervezeti kategóriában Szőke Sándor a Halasi Borászati Kft. Szőke Pincészet tulajdonosa érdemelte ki az országos elismerést.

Szőke Sándor Budafokon érettségizett majd felsőfokú tanulmányai során, gazdaság mérnöki diplomát, menedzser szakmérnöki diplomát, és szőlész borász szakmérnöki diplomát szerzett.

Munkáját Budafokon a VOSZK borászatában kezdte, majd szőlővárosába visszatérve a Halasi állami gazdaság tajói borászatánál folytatta.

A munkakezdéstől csupán öt év telt el, mire felsővezetővé érett. 1974-től az Imrehegyi Borászatnál főborász, majd ügyvezető, több mint 20 éven át.

1999-ben kezdődött az újabb szakmai karrier, a saját vállalkozás, a Halasi Borászati Kft. – Szőke Pincészet soha véget nem érő fejlesztése.

Közösségszervező, közéleti tevékenységéből adódóan szerteágazó munkát végzett és végez, így a Magyar Szőlő és Bortermelő Szövetségnek alelnöke, a Duna-borrégió Szőlészek és Borászok Egyesületének elnöke, a Halasi Hegyközség elnöke, a Kunsági Borvidék igazgató választmányának tagja, a Kiskunhalas Városért közalapítvány kuratóriumának elnöke, a kiskunhalasi Borrend alapító tagja és kancellárja továbbá a Kiskunhalasi Rotary Klub alapító tagja és 2. elnöke.

Szőke Sándor megkapta már a Kocsis Pál díjat, a ProVino érdemrendet, két alkalommal miniszteri elismerő oklevelet és Kiskunhalas Év vállalkozója díját.

Szőke Sándor az átadón elmondta, hatalmas elismerés számára ez az országos díj, a legfontosabbnak azt tartja, hogy a szakma ítélte oda számára, továbbá hogy Katona Istvánhoz fűződik, akitől sokat tanult ebben a szakmában.