Készítsük fel autónkat a télre!
Közélet

Készítsük fel autónkat a télre!

Gumicsere, világító berendezések ellenőrzése, folyadékok vizsgálata és cseréje. Többek között ezek a feladatok várnak a tél beköszönte előtt az autótulajdonosokra. A tapasztalatok szerint egyre többen veszik komolyan a járművel téli felkészítését. Aki teheti, szervizbe viszi kocsiját egy alaposabb átvizsgálásra.

- Amit bárki könnyen el tud végezni otthon, az a világítóberendezések, fényszórók ellenőrzése indulás előtt. Az ablakmosó folyadékot ilyenkor már időszerű lecserélni nyáriról télire. Amit mindenképpen szervizben érdemes megnézetni, az a fagyálló folyadék dermedéspontja, de érdemes bevizsgáltatni az akkumulátor állapotát is. Ha nem megfelelő magasságban világítanak a fényszórók, azt is szakemberrel ajánlott műszeresen beállíttatni – mondta Bankós Lóránt, a KB Autoteam Kft. műhelyvezetője.

Ellátogattunk a Déli Városkapu Kft. gumiszervizébe is, ahová egész nap folyamatosan érkeznek az autók.

- Plusz 7 fok alatti hőmérsékletnél már szükség van a téli abroncsok speciális összetételére. Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy a megfelelő gumiabroncs kiválasztása akár életet is menthet egy veszélyes szituációban. Sajnos az árak ezen a téren is emelkedtek, nagyjából 10-15 százalékkal kerülnek többe a gumik, mint tavaly ilyenkor – nyilatkozta Papp Csaba műhelyvezető.

Vágvölgyi Tibor ott jártunkkor cseréltette abroncsait. Azt mondja, nem kérdéses, hogy még a tél beállta előtt elvégez és elvégeztet minden szükséges mozzanatot autóján.

- Szerintem felelőtlenség nyári gumikkal elindulni ilyen időjárásban. Vezetés közben érezhető, hogy a téli abroncsoknak jobb a tapadása, egy fékezésnél is hatalmas a különbség. Aki eléggé körültekintő, a hóláncról sem feledkezik meg, jó, ha mindig nálunk van télen.