Két napig pálinkáztak
Közélet

Két napig pálinkáztak

Kortyolgatták, szagolgatták, két napon keresztül ízlelgették a pálinkákat Kecelen, itt tartották a hét elején a pálinka legrangosabb hazai megmérettetését. Az országos pálinka és törkölypálinka versenyen összesen 335 mintáit bíráltak el a zsűritagok.

 
A megmérettetésre a kereskedelmi pálinkafőzdék rekord magas arányban, közel 260 – mintával jelentkeztek, de versenyeztek magánfőzők is. A klasszikus körte, barack és szilva mellett különlegességekkel is megjelentek a pálinkafőzők. Kiderült, hogy például berkenyéből, de még galagonyából is készül pálinka.
palinkabe1

 -A pálinkára egyre nagyobb figyelem irányul, így az országos versenynek is komoly tétje van. Fontos a minőség, főként ügyelni kell rá mióta hungarikum lett a pálinka – nyilatkozta a Halasmédiának a verseny megnyitóját követően Kardeván Endre a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.
Kecelen, a Téglás András vezette T.G. Virágdekor Szakképző Iskola karolta fel a pálinkafőzés tudományának oktatását, valamint a pálinkaminősítők képzését még jó pár évvel ezelőtt, és az intézmény az országos verseny házigazdája is.
palikabe3
 
A versenyen arany, ezüst, vagy bronz, minősítést kaptak a minták, a kategóriák győztesei pedig tovább versenyeztek, így választották ki az ország legjobb pálinkáját, emellett a legeredményesebb főzdéket is díjazzák. A verseny eredményét június 19-én, egy gála keretében Budapesten, Vajdahunyad várában, a Mezőgazdasági Múzeumban hirdetik majd ki.
palinkabe2Fehér Erika