Kézfertőtlenítés mesterfokon
Közélet

Kézfertőtlenítés mesterfokon

Kézhigiéniás bajnokságot rendezett pénteken a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház a Szegedi Tudományegyetem Oktató Kórháza munkatársai számára. Az elméleti és gyakorlati feladatokat tartalmazó versenyen 10 csapat vett részt, a győztes az Általános belgyógyászat csapata lett.

Az EFOP-1.8.21-18-2019-00014 azonosító számú, az „Infekciókontroll tevékenységek gyakorlati megvalósítása a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban” című projekthez kapcsolódó eseményen közel 50-en vettek részt. A kórház ebédlőjében rendezett versengésre pénteken koradélután került sor.

A vonzó díjakra már a verseny előtt bejelentkezők akadtak

A verseny előtt már negyedórával gyülekeztek a kórház különböző osztályait képviselő 4-5 főből álló csapatok, amelyek egészségügyi szakdolgozókból, ápolókból és orvosokból álltak. A jó hangulatú várakozás során többen már el is osztották egymás között a díjakat a versengés előtt.

Dr. Ördögh Csaba orvos igazgató (jobbra) köszönti a résztvevőket

Az eseményt Dr. Ördögh Csaba orvos igazgató nyitotta meg. A vezető kihangsúlyozta, hogy a higiéna, különösen a kézhigiénia rendkívül fontos a mindennapokban.  A verseny tárgya - az egyébként minden egészségügyi dolgozó számára ismert és szigorúan betartott kézhigiénia – nem okozhat gondot a résztvevőknek - mondta. A bajnokság alapvető célja az érdeklődés fenntartása, az ismeretek frissítése és csapat összekovácsolás – tette hozzá Dr. Ördögh Csaba.

A kérdőív kitöltésének nehézségei közepette

A Kézhigiénés Bajnokság két részből állt. Az első részben egy kérdőívet kellett kitölteniük a csaptoknak. A kérdések a kézfertőtlenítő szerek területenkénti felhasználására, tárolására, adagolására, használatának szabályaira és egyebekre vonatkoztak. A válaszadásra 15 perc állt rendelkezése.

"Mosom kezeimet" gyakorlati feladata közben

A verseny második részében gyakorlati bemutatás történt. A csapatok részéről egy-egy főt nevezhettek a bemutatóra, amelynek lényege a kézfertőtlenítő szer alapos felvitele volt a kézre. Ezt a zsűri aztán egy Fluoresceines kézfertőtlenítési technikai berendezéssel ellenőrizte.

Kézfertőtlenítési kontroll a későbbi győztes csapat képviselőjénél, Babanyecz Tibornál

Az elméleti és gyakorlati feladatok végrehajtását követően holtverseny alakult ki az első és második helyért, ezért ráadás elméleti kérdést kaptak az érintett együttesek. Ebben az Általános belgyógyászat csapata volt eredményes és megnyerték a versenyt, vele a fődíjat egy mikrohullámú sütőt.

Bényi Szilvia és Babanyecz Tibor így örültek, amikor megtudták, hogy csapatuk, az Általános belgyógyászat nyert

A második helyen a Gasztroenterológia osztály csapata végzett, akik egy elektromos kenyérpirító berendezést nyertek az oklevél mellé. A harmadik helyen pedig az Intenzív osztály csapata fejezte be a megméretést, akik egy kávéfőzővel lettek gazdagabbak. A résztvevők valamennyien a verseny emblémájával ellátott egyen pólót és kitűzőt kaptak ajándékba. A díjakat Dr. Ördögh Csaba orvos igazgató adta át a csapatoknak. A Halas Televízió hétfő esti (19.00) híradójában további részleteket osztunk meg az eseményről.