Komoly tervek, sokoldalú vélemények a lakossági fórumon (galéria)
Közélet

Komoly tervek, sokoldalú vélemények a lakossági fórumon (galéria)

Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármesterének kezdeményezésére, lakossági fórum keretében osztották meg az érdeklődő polgárokkal az „Élhető Kiskunhalas” TOP_PLUSZ pályázat keretében megvalósítandó terveket szerda délután a Közösségek Házában. A zsúfolásig megtelt teremben prezentációval illusztrálva mutatták be a több mint 1,2 milliárdos, várost megszépítő terveket. A közönség soraiból sokan kérdeztek és javaslatokat tettek.

Kuris István László alpolgármester narrátori szerepkörben kérte fel Fülöp Róbertet, Kiskunhalas polgármesterét, hogy ossza meg üdvözlő gondolatait a szépszámú közönséggel a január 18-án, délután félötkor rendezett lakossági fórumon. Az eseményen megjelent Bányai Gábor országgyűlési képviselő, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa is. A polgármester köszöntőjében örömét fejezte ki a város polgárainak jelentős érdeklődése okán, ami érthető - mondta, hiszen a Kiskunhalas jövőbeni arculatát meghatározó tervek kerülnek terítékre a találkozón.

Kuris István László alpolgármester narrátorként szerepelt

A városvezető ismertette az Élhető Kiskunhalas TOP PLUSZ pályázat főbb paramétereit, az érintett területeket és az elkölthető forrás összegét, ami 1 248 millió Ft. A polgármester azt mondta, hogy a 881 millió Ft-os forrásból megvalósult Csipke-városközpont megújítását követő, új akcióterület a vasút és a Kertváros között húzódó városrészt érinti. Ez ismét korszakos mérföldkő lesz Kiskunhalas arculatának kialakításában.

Lakossági felmérés készült

A fórumon felsorolták az utóbbi időkben megvalósult - lakossági igények szerint - befejeződött fejlesztéseket. Így az önkormányzati óvodák felújítását, az óvodai sportpályák építését, az új bölcsődei férőhelyek létesítését, az útfejlesztéseket, a tanyagondnoki szolgálat, az idősek otthona, a buszpályaudvar fejlesztését és sok minden más egyéb kiemelt beruházást. A polgármester ezt követően visszaadta a szót Kuris István Lászlónak, aki az új fejlesztések részletes bemutatása előtt ismertette, hogy a terveket komoly lakossági felmérés előzte meg. A terveket a kecskeméti székhelyű Vonalvezető Kft. készítette, a cég képviselői Halász István és Csizmadia János jelen voltak a fórumon.

Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere

Az új, most elnyert „Élhető Kiskunhalas” projektben megvalósuló terveket Tóth Péter a Kiskunhalasi Közös Önkormányzati Hivatal Városfejlesztési, üzemeltetési és főépítész osztályának vezetője mutatta be prezentáció kíséretében. Ennek alapján az érintett területek a következők (tervek szerinti elnevezés):

• Kuruc sétány,
• Kuruc parkoló,
• Bocskai udvar,
• Kutyafuttató,
• Bem sétány,
• Bercsényi udvar,
• Thorma tér,
• Gimnázium utca,
• Bethlen Gábor tér,
• Szövetség tér,
• Dr. Nagy Mór parkoló,
• Dob utca,
• Erzsébet királyné tér,
• Karacs Teréz utca.

A fórumon kivetítőn mutatták a terveket

Tóth Péter azt nyilatkozta, hogy az érintett területeken komplex fejlesztések várhatók. Így parkolásbővítés, parkosítás, sétányok létrehozása, kerékpártárolók, járdák, új burkolatok építése. Zöldfelületkezelést, bővítést, fásítást fognak elvégezni, nyilvános illemhely létrehozását tervezik, további kamerarendszert telepítenek, játszótér felújítást végeznek és kezelik a csapadékvíz elvezetést. Egyes területeken zajvédő fasor létesül és célszerű forgalomszervezési változások lesznek, de egyéb, új funkcióigények kielégítése is megtörténik.

Tóth Péter, főépítész, Városfejlesztési, üzemeltetési osztályvezető

A képekkel, tervekkel teli, színes bemutató után a megjelentek kérdezhettek, véleményt nyilváníthattak. Tucatnyian szóltak hozzá, tettek javaslatokat. Az érintett területeken a környezet, a fák, a növényzet védelme volt az elsődleges lakossági észrevétel, de még a telelő baglyok óvása is szóba került. Közlekedésszervezési kérdésekben is többen tettek javaslatot. A fórumon feltett valamennyi kérdésre, véleményre válaszolt vagy reagált a témában előadó Tóth Péter, de bizonyos kérdésekben Kuris István László adott választ. A mintegy másfél órás lakossági fórum végén a városvezetést képviselők az elhangzottak feldolgozását, figyelembe vételét ígérték a résztvevőknek és további tájékoztatást. További részletek, a csütörtök esti (19.00 óra) TV híradóban.